Kıbrıs "Toplumsal Varoluş" için sokakta - FOTO GALERİ

Türkiye’nin dayatmacı politikalarına karşı 2011 yılını “Toplumsal Varoluş İçin Mücadele Yılı” olarak ilan eden Kıbrıs muhalefeti bugün (2 Mart) 2. Toplumsal Varoluş Mitingi için Kıbrıs sokaklarına çıktı. İlki 28 Ocak’ta gerçekleştirilen mitingde Ankara’nın dayatmacı politikalarına karşı pankartlarla yürüyen Kıbrıslılar, hem Türkiye’den hem de Kıbrıs’tan gerici faşist saldırılara maruz kalmıştı.

Baraka Kültür Merkezi’nin açtığı “Ankara elini yakamızdan çek” pankartı ile Yasemin Hareketi’nin açtığı pankart uzun süre gündemde kalmış, Tayyip Erdoğan’da Kıbrıslıların başkaldırısına “Beslemeler” diyerek saldırmıştı.

Baraka Kültür Merkezi, Kıbrıslı Türk Öğretmenler Sendikası (KTÖS), Yeni Kıbrıs Partisi (YKP), Kıbrıs Sosyalist Partisi (KSP), Barikat Gazetesi, Yasemin Hareketi, Afrika Gazetesi, Bağımsız Öğrenci İnisiyatifi gibi Kıbrıs muhalefetinin önemli kurumlarının katıldığı bugünkü mitinge katılım 28 Ocak’taki ilk mitingden daha fazla oldu. 


Mitinge yoğun katılım sağlayan Afrika Gazetesi grubuna polis taşıdıkları pankart ve bayrakları gerekçe göstererek saldırdı. Ancak polis kısa sürede geri çekilmek zorunda kaldı. Mitinge katılanlardan aldığımız bilgiye göre, yaşanan arbede sırasında ve sonrasında gözaltı olmadı.
Ankara'ya tepki sürüyor
Miting alanına girildikten sonra katılım sayısı artan mitingde Kıbrıs halkının Tayyip Erdoğan'a yoğun tepkisi dikkat çekti. Kendilerine "besleme" diyen Erdoğan'a tepki gösteren Kıbrıslılar, tepkilerinin T.C hükümetlerine ve dayatma politikalarına karşı olduğunun altını çizerek halklar arasında hiçbir problem olmadığını vurguladılar.

Baraka Kültür Merkezi, Barikat, YKP, KSP, KTÖS ve Bağımsız Öğrenci İnisiyatifi'nin içinde olduğu devrimciler mitinge yoğun katılım sağladı. Polisin verdiği rakamlara göre mitinge 50 bin kişi katılırken, mitinge katılanlar katılımın en az 60 bin olduğunu ifade ediyorlar.

İşbirlikçilere tepki
Sendikal Platforum'un düzenlediği mitingde söz alarak kürsüye gelen Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) Genel Başkanı Ferdi Sabit Soyer ve Demokrat Parti (DP) Genel Başkanı Serdar Denktaş, miting alanında bulunan Kıbrıslılar tarafından çok yoğun biçimde yuhalandı.

Öte yandan 28 Ocak’ta yapılan mitingden sonra meydana gelen saldırılardan sonra, bugün düzenlenen mitingde yapılması beklenen faşist provokasyonlar kısmen de olsa gerçekleşti. Yasemin Hareketi’nin taşıdığı “Kurtarıldık mı? Anlan ya… (Anladın sen)” yazılı pankartı ve Kıbrıs Cumhuriyeti bayraklarını bahane eden polisin saldırısıyla başlayan provokasyon miting alanında devam etti.

Afrika gazetesini kurşunlayan ve daha öncesinde Baraka Kültür Merkezi önünde tehditler savuran faşistler bu kez de Barikat gazetesinin pankartına saldırdı. Devrimciler bir arada durarak faşistleri püsküttüler.
Baraka Kültür Merkezi’nin “Ankara elini yakamızdan çek”, “Kıbrıslı Türkiyeli kardeş, Ankara Galle$” yazılı pankartlarla katıldığı mitingde Kıbrıslılar ilk mitingde DPlilerin saldırısına uğrayan “Ankara elini yakamızdan çek” pankartına sahip çıktığı görüldü.
Mitinge Türkiye’den Halkevleri Genel Başkan Yardımcısı Samut Karabulut da katıldı. Miting sonrasında görüştüğümüz Karabulut eylemin çok soşkulu geçtiğini belirterek, Kıbrıs halkının Tayyip Erdoğan ve AKP'ye olan tepkisine dikkat çekti.

Kıbrıs halkının Türkiye'yi dayattığı politikalarla kendilerini daha da yoksullaştıracak bir bela olarak gördüğü izlenimi edindiğini dile getiren Karabulut, son mitingle Kıbrıslı Türklerin ayrı bir ulus kimliğine kavuşma yolunda ilerlediklerinin anlaşıldığını ifade etti.
Öte yandan mitingin bitmesiyle gazete binasına dönen Afrika Gazetesi grubu, gazete binasından aşağıya ilk mitingde açılan “Kurtarıldık mı? Has..tir” yazılı pankartı açtı. Polis pankartın indirilmesini istiyor. Gazetede bulunanlar ise gazete binasını kurşuna dizen, “O… çocukları” yazılı pankart açan kişiler bulunup cezalandırılana kadar pankartı indirmeyeceklerini belirtiyorlar.
Sendika.Org



fotoğraflar: www.gazete5.com alınmıştır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder