16 Mart Katliamı Unutturulamayacak! (Belgesel /Can Dündar) - İZLE

16 Mart 1978' de İstanbul Üniversitesi'nden öğle üzeri dersten çıkan Hukuk ve İktisat Fakültesi öğrencilerine bombalı ve silahlı saldırı düzenlendi. Saldırıda Hatice Özen, Cemil Sönmez, Baki Ekiz, Turan Ören, Abdullah Şimşek, Hamit Akıl ve Murat Kurt öldü, 41 öğrenci yaralandı.
Saldırı nedeniyle İstanbul Sıkıyönetim Mahkemesinde açılan davada, Ülki Ocakları İstanbul Şubesi Başkanı Orhan Çakıroğlu ile Kazım Ayaydın, Mehmet Gül, Ahmet Hamdi Paksoy ve Sıddık Polat yargılandı. 30 Mart 1980 de biten davada Sıddık Polat'a 11 yıl hapis cezası verildi, d,ğer sanıklar beraat etti. Askeri Yargıtay'ın 5 Ekim 1982 tarihli kararından sonra Sıddık Polt'ta beraat etti. Ayrıca polis şefleri Şükrü Balcı ve Süreyya San ile olay esnasında bölgenin güvenliğinden sorumlu Reşat Altay ise görevi ihmalden yargılanıp beraat ettiler.
Susurluk Komisyonu'na gelen bazı belgelerden dönemin Ülkü Ocakları Başkanı Lokman Kondakçı ile dönemin İçişleri Bakanı Hasan Fehmi Güneş arasında , katliamın karanlık noktalarını aydınlatacak önemli bir görüşme yapıldığı anlaşıldı. Bunun üzerine dava,
zamanaşaımına uğramak üzere iken bu yeni delil ışığında olaydan 17 yıl sonra 1995 yılında İstanbul Ağır Ceza Mahkemesi'nde ikinci kez açıldı. Avukatlar bu belgeleri mahkemeye sundu ve MİT'den belge ve görüşme tutanaklarının gönderilmesi istendi. Ancak MİT bu isteğe olumsuz yanıt verdi. Avukatlar Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne başvurdu. 
20 Ekim 2008'de görülen duruşmada ise davanın ''zaman aşımı'' süresini dolduğu gerekçesiyle düşmesine karar verildi. Soykırım, katliam, işkence  gibi insanlık suçlarında zaman aşımı olamayacağı biçimindeki insanlığın hukuki müktesep hakkına rağmen böyle oldu. Kaldı ki avukatlarının da  açıkladığı gibi bu tür belli bir süreklilik içinde devamı olan, tek bir netice ile sınırlı olmayan olayın gerçekleştiği tarih başlangıç noktası olarak alınamazdı. Alındı!

16 Mart Katliamı Belgesel
Hazırlayan: Can Dündar
Süre : 43 dakika

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder