Bolivya halkı genel grevde

Bolivya´da son olarak gıda fiyatlarının yüksek oranda artmasına tepki gösteren halk bugün (1 Mart) genel greve gitti. Genel grev ve eylemlerle Evo Morales yönetiminin uygulamalarına karşı alanlarla çıkan Bolivyalılar, La Paz, Cochabamba, Santa Cruz ve Oruro başta olmak üzere ülkenin bütün kentlerinde yaşam durdurdu.

Hükümetten ücret artışı ve besin maddelerinin azalmasına ve fiyatlarının artmasına karşı önlemler almasını talep eden Bolivya halkı uzun kollar halinde Cochabamba sokaklarında yürüdü; binlerce işçi, öğretmen, sağlık emekçisi, kamu emekçileri La Paz şehir merkezini işgal etti.
Morales´e tepki artıyor
2009 yılında yüzde 62 oy alarak yeniden seçilmesinden bu yana günden güne Bolivya halkının güvenini kaybeden Evo Morales emekçilerin tepkisi karşısında yine geri adım atmak zorunda kaldı ve halkın talepleri doğrultusunda yapılan zamlarda bir miktar indirime gitti ancak bu hamle taleplerin tümünü karşılamaktan uzak kaldı.

2010 yılının sonunda da Morales yönetimi petrol kaçakçılığıyla mücadele etmeyi gerekçe göstererek akaryakıt fiyatlarına %82´ye varan zam yapmış, Bolivya halkının günlerce süren mücadelesi sonucunda zamları geri almak zorunda kalmıştı.

Bolivya´nın ilk yerli devlet başkanı olan Evo Morales, göreve geldiğinde Bolivya halkına sadık kalacağına ve halkın çıkarlarına aykırı bir tutum içinde olmayacağına dair yemin etmişti. Akaryakıt zamlarından sonra gelişen eylemler sonrasında bu yeminini hatırlatan ve zamları geri aldığını açıklayan Morales´in uygulamaları, solcu kimliğinin tersine, başkanın "ülkeyi neo liberal politikalarla yönetmeye çalıştığı" eleştirilerine neden oluyor.

[Latinbilgi]

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder