Sinemacılardan Sansüre Karşı Bildiri

Sinema Emekçileri Sendikası ve farklı sinema oluşumları Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın sansür uygulamalarına dikkat çekerek kınama içeren bir bildiri yayımladı

Sine-Sen, Altyazı Sinema Dergisi, Documentarist – İstanbul Belgesel Günleri, Uluslararası İşçi Filmleri Festivali, YeniFilm Dergisi ve Yeni Sinema Hareketi, yaptıkları ortak açıklamayla Kültür ve Turizm Bakanlığı’nun sansür uygulamalarını kınadı.

Sinema alanındaki sansür uygulamalarından kaygı duyduklarını belirten sinemacılar, Arzu Köksal’ın Son Kumsal belgeselinin İnebolu’da belediye başkanı tarafından yarıda kesilmesini hatırlattı. Sinemacılar, Hüseyin Karabey’in Gitmek ve Kazım Öz’ün Fotoğraf filmlerinin de Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın müdahalesiyle uluslar arası festivallerin programlarından çıkarıldığını belirtti. Bu uygulamalara dikkat çeken kurumlar, son olarak Çayan Demirel’in Dersim 38 belgeseline getirilen dağıtım yasağına büyük tepki gösterdi.

Açıklamada Denetleme ve Sınıflandırma Kurulu’nun Dersim 38 belgeseline dağıtım yasağı getirdiği, mahkemenin kararı iptal etmesine rağmen bakanlığın sansür için hala çaba gösterdiği ifade edildi.

“Sinema sektörünü desteklemesi ve yaratıcı filmlerin yapımını teşvik etmesi beklenen bir kurumda, belgesel yapımını akla ziyan kalıplara sokmaya çalışan, yaklaşımını beğenmediği filmleri ise yasaklamayı marifet sayan bir zihniyetin egemen olması biz sinemacıları utandırmaktadır” denilen açıklamada Dersim 38 belgeseline dönük yasaklama çabalarının durdurulması istendi. Bildiriye imza atan sinema kurum ve oluşumları belgeselin hukuki mücadelesinin takipçisi olacaklarını ifade etti.
DERSİM'38 İZLEMEK İÇİN TIKLAYINIZ
Sendika.Org

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder