'Tendûristî mafê naye firotin'

TTB, SES ve Dev Sağlık-İş, 27 Şubat günü Diyarbakır’da ‘Özgürlükten ve sağlıktan tasarruf edilemez mitingi’ düzenledi. Yoğun dolu yağışına rağmen yapılan mitinge 5 bin kişi katıldı
Anadilde, parasız, ulaşılabilir ve nitelikli sağlık hakkı için İstasyon Meydanı’nda düzenlenen mitinge Dev Sağlık-İş, Batman Tabip Odası, SES Urfa Şubesi, SES Dersim Şubesi, SES Batman Şubesi, Siirt Tabip Odası, SES Diyarbakır Şubesi, Diyarbakır Tabip Odası kendi pankartları ile katıldılar. Mitingde sık sık “Tendûristî mafê naye firotin”(Sağlık haktır satılamaz) sloganları atıldı. Sağlık çalışanlarının yanı sıra üniversite öğrencileri ve Kürt kadınlarının mitinge katılımı dikkat çekti.
“Xizmeta tendûristiya bi zimanê zikmakî mafê mîrovan e” (Anadilde sağlık hizmeti insan hakkıdır) sloganıyla düzenlenen mitingde yapılan konuşmalarda sağlığın ticarileştirilmesine karşı çıkılarak anadilde, erişilebilir, nitelikli ve parasız sağlık hizmeti talebinde bulunuldu. Sağlık alanında yaşanan bölgesel eşitsizliklere değinilen konuşmada son günlerde gündeme gelen toplu mezarlara da dikkat çekildi ve ‘ölülere saygı ve insanca muamele’ talebi de öne çıkan talepler arasında yer aldı.
Mitingde Kürtçe ve Türkçe “Anadilde sağlık hizmeti insan hakkıdır”, “Sağlığın ticarileştirilmesine hayır”, “Savaşa değil sağlığa bütçe”, “Anadilde sağlık hakkı engellenemez”, “Herkese sağlık, güvenceli gelecek”, “Tam gün kölelik değil tam gün hekimlik istiyoruz”, “Toplu mezarlar açılsın failler yargılansın”, “Ölülere saygı ve insanca muamele istiyoruz” pankartları ile “Xîzmeta tendûristiyê bı zimanê zikmakî mafê mirovanê” (Anadilde sağlık hizmeti insan hakkıdır) dövizleri taşındı.

Taşeron sağlığa zararlıdır
Dev Sağlık-İş Diyarbakır Şubesi üyesi işçiler de sendika önlükleriyle kitlesel olarak mitingdeki yerlerini alarak “Taşeronî ji bo tendûristiyê ne başe” (tareşon sağlığa zararlıdır) dedi. Sağlıkta taşerona karşı mücadelenin de öne çıktığı mitingde SES Diyarbakır Şubesi mitinge sendika binası önünden alana kadar anadilde ve parasız sağlık hizmeti talebi içeren Kürtçe slogan ve Kürtçe pankartlarla yürüdü.

Savaş son bulsun
İstasyon Meydanı’ndaki miting müzik dinletisiyle başladı. Müzik dinletisinin ardından miting tertip komitesi adına Batman Tabip Odası Başkanı Mehmet Demir bir konuşma yaptı. Demir, AKP’nin 8 yıldır uyguladığı sağlık politikalarının IMF programı olduğunu belirtti. AKP’nin sağlık politikalarını eleştiren Demir, AKP’nin sağlığı ticarileştirdiğini söyledi. Demir, sağlıklı bir yaşam ve erişilebilir, parasız ve anadilde sağlık hizmeti için bölgede yıllardır süren savaşın sona ermesi gerektiğini ifade etti ve barışın sağlanarak sağlıktaki bölgesel eşitsizliklerin giderilmesi gerektiğini söyledi.

SES Genel Başkanı Bedriye Yorgun, TTB Merkez Konseyi Üyesi Eriş Bilaloğlu da yaptıkları konuşmalarda erişilebilir, parasız, anadilde sağlık hizmetinin önemine değindi. Konuşmacılar sağlıkta bölgesel eşitsizliklere vurgu yaparak Bölge’deki sağlık yatırımlarının arttırılmasını istedi.

Dolunun şiddetini artırması sebebiyle miting erken sona erdi bu sebeple bazı konuşmalar yapılamadı.

Kaynak: Sendika.Org

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder