İhvanül Müslimin yolu nereye çıkar?/PERWER YAŞ

50 yıl sonra muhatap olarak masaya oturan Müslüman Kardeşler (İhvanül Müslimin) genel af, olağanüstü halin kaldırılması ve anayasa değişikliğinde ısrar ediyor. Ancak sadece Mısır’da 100 bin aktif üyesi olan, şiddete karşı çıkan, Şeriat’ı savunan örgütün iktidara gelmesi halinde Hamas gibi radikal mi, yoksa ‘ılımlı İslam’ çizgisinde mi olacağı merak konusu. Wikileaks belgelerine göre ise örgüt, uzun bir süredir ABD’nin yakın takibinde.

Ortadoğu’nun en etkili, kökleri yüzyıl öncesine giden Müslüman Kardeşler, diğer radikal İslamcı örgütler gibi şiddet kullanmamasıyla dikkat çekiyor. Hatta 11 Eylül saldırılarını kınayan örgüt, intihar saldırılarına da kesinlikle karşı çıkıyor. 70 ülkede örgütlü olan Müslüman Kardeşler, Mısır’daki halk ayaklanmasının ardından bölgenin en önemli aktörüne dönüştü.
Şu anda Mısır, Suudi Arabistan, Tunus ve Lübnan’da etkili olan örgüt, Halifeliğin kaldırılması ve İngiliz işgali üzerine medrese hocası Hasan al-Benna’nın öncülüğünde 1928 yılında Mısır’ın İsmaliye kentinde kuruldu.
20. yüzyılın başındaki uluslaşma ve sanayileşmenin de etkisiyle İslami değerleri ‘ılımlaştıran’ Müslüman Kardeşler; daha çok camiler, okullar, fabrikalar, işçi sendikaları ve hastanelerde örgütlendi.
Bir çeşit Abdülnasır’n ‘Arap sosyalizimine’ alternatif İslami rejimi öneren örgütün lideri al-Benan’ın 1949 yılında istihbarat tarafından sokak ortasında öldürülmesi, gücünü kırmaya yetmedi. Abdülnasır’ın 1952’deki darbesinden sonra Mısır’daki diğer parti ve örgütler gibi yasaklanan Müslüman Kardeşler, birçok kez iktidarın gazabına uğradı, ancak hala ülkedeki en etkili muhalefet.

RADİKAL-ILIMLI ÇATIŞMASI
Kendi içinde zaman zaman ayrışan, İslam’ı yaymaya çalışan bir Cihat örgütü mü, yoksa sadece iktidarı ele geçirip ‘ılımlı’ İslami hareket mi olacak noktasında iç çatışmalar yaşayan Müslüman Kardeşler’in içinden Hamas’ın yanısıra şu anda El Kaide’ye yakın olan Takfir wa-Higra gibi gruplar da çıktı. 1984 yılında itibaren Mısır’da ‘bağımsız adaylar’ ile seçimlere katılan Müslüman Kardeşler’in en büyük zaferi ise 2005 yılındaki seçimlerde yaşandı.
Meclis’teki 88 sandalyeyi alan örgütün şu anda 100 bin aktif üyesi olduğu tahmin ediliyor. Almanya’da da iki bine yakın üyesi olan, Anayasayı Koruma Örgütü’nün yakın takibindeki örgütün Avrupa merkezi İngiltere’de bulunuyor. Wikileaks belgelerine göre ise örgüt, son yıllarda ABD’nin de ilgisini çekiyor. Şu anda Cumhurbaşkanı yardımcısı olan, dönemin istihbarat şefi Ömer Süleyman, örgütü ABD Büyükelçisi’ne şikayet etmiş.
Müslüman Kardeşler’in son dönemlerde radikal gruplar ve İran’la yakınlaştığını iddia eden Mısırlı yetkili ABD’den yardım istemiş. Ancak Peter Scholl-Latour gibi Ortadoğu uzmanları Müslüman Kardeşler’in İran ile yakınlaşmasını taktiksel olarak değerlendiriyorlar.
Kardeşler’in ‘koyu Sünni’ dini inancına dikkat çeken Latour, Mısır’ın kesinlikle İran olmayacağını da söylüyor. Humeyni ile birlikte Tahran’a giden çok az sayıdaki Avrupalı gözlemcilerden birisi olan gazeteci Latour, Alman basınına verdiği demeçte Mısır’da iç savaşa dikkat çekiyor ve ekliyor: ”Bölgede bir çatışma başladı, kolay kolay bitmez”.
Halk ayaklanmasının ardından Mısır Cumhurbaşkanı Yardımcısı Ömer Süleyman’ın başkanlığındaki muhalefet ile diyalog sürecine katılan Müslüman Kardeşler ise ilk günkü görüşmeden memnun olmadığı belirtiliyor. El Cezeri’ye konuşan örgütün yetkilisi, görüşmelerin müzakare olarak algılanmaması gerektiğini söyledi, bugün yapılacak zirvenin önemli olduğuna dikkat çekti.
Müslüman Kardeşler, Mübarek’in bir kararname ile iktidar partisinin cumhurbaşkanı atayan anayasanın 76 ve 77’inci maddeleri değiştirmesi, meclisi feshetmesi, siyasal mahkumlar için genel af çıkartması ve ülkede 1981 yılından uygulanan olağanüstü halin kaldırmasını istiyor. Taleplerin hayat bulması halinde ise Müslüman Kardeşler, iktidar yolunda ‘ilk ve tarihi raundu’ kazanmış olacak. Belki yüzyıllık ‘iktidar rüyası’ da gerçekleşir…
ANF NEWS AGENCY
PERWER YAŞ

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder