Bahreyn'de eylemler hız kazandı...- VİDEO

Bahreyn'in başkenti Manama'da binlerce hükümet karşıtı gösterici kent merkezindeki İnci Meydanı'ndan ayrılmıyor.
Göstericiler, talepleri yerine getirilene dek meydanı terk etmeyeceklerini söylüyor. Göstericiler öncelikle, Başbakan Prens Şeyh Halife bin Salman El Halife'nin istifa etmesini ve siyasi reformlar yapılmasını istiyor. Bahreyn Başbakanı, ülkenin bağımsızlığını ilan ettiği 1971'den bu yana görevde. Ülkede Şii muhalifler anayasal monarşi talebinde bulundu. Muhalif Ulusal İslami Uzlaşma Birliği'nin lideri Şeyh Ali Salman, başbakanın halk tarafından seçilmesine olanak sağlayacak bir 'anayasal monarşi' istediklerini söyledi. Şeyh Salman ayrıca din adamlarının yönetimde olduğu İran modeli üzerine kurulu 'dini bir devlet' istemediklerini belirtti. Bahreyn'de oturma eylemi yapan göstericilerin diğer talepleri arasında; siyasi mahkumların serbest bırakılması, daha fazla kişiye iş ve ev verilmesi, daha temsili bir meclisin oluşturulması ve halkın yeni bir anayasa hazırlaması da var.
İnci Meydanı'nda yaklaşık 10 bin kişinin olduğu belirtiliyor. Bahreyn'de Pazartesi günü göstericilerden biri güvenlik güçlerince öldürülmüştü. Dün de bu göstericinin cenaze töreni sırasında çıkan çatışmada, bir kişi daha yaşamını yitirmişti. Muhalefet de bu gelişmeler sonrası, meclis faaliyetlerini boykot edeceğini duyurdu. Şiilerin destek verdiği Ulusal İslami Uzlaşma Birliği'nin milletvekillerinden Halil el Marzuk, ölen eylemcileri 'şehit' diye tanımlamıştı. Grubun 40 üyeli parlamentoda 18 sandalyesi bulunuyor. Bahreyn İçişleri Bakanlığı, protestocuları öldürdükleri iddia edilen polislerin gözaltına alındığını duyurdu. Kral Namad bin İsa El Halife de televizyondan halka hitap edip, ölümlerin soruşturulacağını açıkladı ve siyasi reformları sürdürme sözü verdi.

Şiiler ayrımcılıktan şikayetçi
Bahreyn'de muhalif gruplar hanedanın, parlamentoya daha çok yetki devretmesini istiyor. Ülke nüfusunun yüzde 70'ini oluşturan Şiiler de uzun süredir, Sünni lider kadrosunun kendilerine ayrımcılık yaptığından şikâyet ediyor. Gösteri çağrıları üzerine Bahreynli liderler bazı ödünler vermişti. Medya üzerindeki devlet kontrolünün gevşetileceği belirtildi. Ayrıca Kral Namad bin İsa El Halife her aileye 2700 dolar tutarında yardım sözü verdi.
Ancak Bahreyn, diğer Körfez ülkeleri kadar büyük petrol ve doğalgaz zenginliğine sahip değil ve komşuları kadar cömert sosyal programları karşılayamıyor. Yüzölçümü New York'tan daha küçük olan ada ülkesi Bahreyn, Batı açısından stratejik öneme sahip bir müttefik. Ülke, ABD Donanması'nın 5. Filosu'na da ev sahipliği yapıyor.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder