LCD ve Plazma Arasındaki Farklar ; LCD mi ? Plazma mı ?

LCD nedir ?


LCD Likit kristal yani 1888 yılında bitkibilimci Fredreich Rheinizer ‘ın keşfettiği yarı sıvı yarı katı bir likit maddedir. 60 lı yıllardan sonra bu maddeye dışarıdan elektrik verilerek likit kristallerin üzerlerine verilen ışığın özelliğini değiştirdiğini buldular. Yani bu maddeye elektrik akımı verildiğinde ışık değişebilmekteydi. Sonradan TFT LCD olarak iki cam tabaka arasına bu maddeyi yerleştirerek ekranlar üretilmeye başlandı. Ör: Notebook ekranları ikicam arasındaki bu madde elektrik akımları sayesinde verilen voltajın şiddeti değiştirilerek likit kristallerin kutup değiştirmesi ve bu sayede ışığın şiddeti değiştirilerek gözümüze parlak renkler sunan ekranlar oluştu.
LCD ler parlak renkler verirler yani kaliteli görüntü elde edebiliyorsunuz hatta doğal bir resme LCD de baktığınızda renkler daha parlak olduğu için gözümüze daha canlı görünmektedir. LCD ler bu saydığım bu likit kristal özellikleri sayesinde titreşimde yapmazlar. Yalnız CRT monitörlere ( Eski teknoloji tüplü ekranlar TV ler) tepkime süreleri daha azdır.

Peki nedir bu tepkime süresi ?
 Tepkime süresi ekrana gelen görüntü ile bir sonraki gelecek olan görüntü arasındaki zaman farkıdır. Bu zaman farkı ne kadar az olursa görüntü o kadar tatlı olur. O kadar net ve düzgün bir biçimde yansır. Eski tip dediğimiz CRT yani tüplü monitör teknolojisinde bu Sıfıra yakın hatta bazı markalarda sıfırdır. Yani anlayacağınız CRT monitörlere göre tepkime süresi LCD monitörlerde daha fazladır böylelikle görüntüdeki gecikmeden dolayı hareketli görüntülerde biraz fluluk dediğimiz karışma olabilir. Gerçi ASUS firması 2 milisaniye li bir LCD üretti bile yani bu LCD lerdeki yeni teknolojiler sayesinde görüntü mükemmeliyeti yakaladı da diyebilirim. Eğer LCD alacaksanız muhakkakki tepkime süresini sorun ve 8MS den aşağı bir tepkime süresi olan yani 6 ms 4 ms yada 2 ms lik bir LCD alın derim.

LCD lerin özellikleri :
Avantajları ;

•Düşük güç tüketimi

•Titreşim yapmaz. böylelikle gözünüzüde bozmaz.

•Görüntü net ve parlaktır.

•Küçük ve hafiftirler kolaylıkla taşınılabilir ve küçük olmalarıyla kullanım kolaylığı sağlarlar.

Dezavantajları ;

•Tepkime süreleri düşüktür. ( 2MS alırsanız dezavantaj olmaktan çıkar tabiki..)

•Ömürleri kısadır çünkü ekran pikselleri çabuk bozulur.

•Kontrastları düşük ve görüş açıları dardır.

Kontrast nedir?

Kontrast görüntüdeki en parlak bölüm ile en karanlık bölüm arasındaki farktır. Eğer bir ekran mesela deyip örnek verirsek 100cd/m²’lik bir parlak beyaz ölçümüne ve 1cd/m²’lik bir siyah ölçümüne sahipse kontrast 100:1 oranında kaydedilir. Siyah ve beyaz arasındaki kontrast aralığı genişledikçe, iki uç arasındaki gri tonlar ya da ara seviyeler daha rahat görülür. Ne kadar geniş o kadar iyi görüntü ..!
bunada küçük bir açıklama yaptıktan sonra devam edelim.
Yani kısaca özetlersek ..

LCD ALACAKSANIZ …

Pikseller bir süre sonra ölüyor, Isınma yapıyor tozlu bir ortamda kullanıyorsanız Soğutma fanı tozu emecek ve sonra millerine biriken tozlar sayesinde gürültü çıkartmaya başlayacak..! Bunları göz önüne almanızı tavsiye ederim. Tabi bunun yanında düşük güç tüketimi titeşim yapmaması ile gözü yormaması ve göz bozulmasına karşı önlem ayrıca küçük hafif ve taşınılabilir olması ve yüksek çözünürlüklerde kaliteli görüntü sunması gerçektede insanı cezbediyor diyebilirim. Ayrıca bu pikseller 3 yıl gibi bir süre içinde garanti kapsamına alınıyor. Yani pikselleriniz öldüğü zaman garantiden TV nizi değiştirebilirsiniz tamiri yok yani yenisini vermek zorundalar… Yada ekranı değiştirecekler sonuçta aynı maliyet onlar için … Ayrıca bir bilgisayarınız varsa LCD TV nizi PC nize bağlayabiliyorsunz. Genelde birçoğunda PC girişi mevcut. Yani dijital bağlantı sistemi…..

Evet konuyu biraz özetliyorum ve LCD alacaksanız diyerek birkaç tavsiyede bulunmak isterim.
Bir mağazaya gittiniz ve asker gibi yanyana dizilmiş LCD TV leri gördünüz.. Aman dikkat genelde yüksek çözünürlükte ayarlanmış resimler yada küçük akvaryum balıkları gibi gözü yanıltıcı tamamen satmaya yönelik animasyonlarla karşı karşıya kalırsınız. Aslında bazı mağazalarda gördüm aynı görüntü LCD ve hemen yanında PLAZMA TV de veriliyor işte bu tip karşılaştırmalara bakın derim. LCD TV lerde karanlık videoları izlemenizi ve dikkat etmenizi tavsiye ederim. Çünkü karanlık sahnelerde görüntüde seçmede alılamada zorluk yaşarsanız ve kenarlarda görüntü eğer kapanıyorsa ve renklerdeki canlılık ölüyorsa sakın almayın derim.

Birçok TV üreticisi LCD paneli ayrıca alır kendi üretmez ve bu panele kendi meslek sırları olarak birkaç iyileştirme yapar önemli olan bu panelin ne kadar kaliteli olduğudur.

Ayrıca bu panelin kalitesini hızlı görüntülerde mesela TOKYO Drift filmindeki gibi hızlı sahneleri izlerken dikkat etmenizi isterim yukarıda da belirttiğim gibi TEPKİME SÜRESİ uzun olan panellerde görüntü bulanıklaşıp flu bir hale geliyorsa sakın almayın derim. Ama LG Samsung ve SONY gibi birçok üretici firma bu panele öyle iyileştirme yapıyorlarki bu tip sorunları hisssettirmiyorlar bile…

Gelelim PLAZMA TV lere…



Plazma nedir ?

Plazma birbirine eşit sayıda bağımsız olarak yerleştirilmiş elektron ve pozitif iyonlardan oluşan gaz karışımlarının farklı bir tipidir diyebilirim. Daha açıklayıcı olursam sanrım biraz kafanız karıştı bir madde 3 halde bulunur bunu orta okulda öğrendik nedir bu üç hal ..
Maddenin katı hali, gaz hali ve sıvı haliydi.. İşte plazma teknolojisi ise maddenin diğer bir halidir. 4. hal diyebiliriz Maddenin plazma hali … Gaz haline gelen bir maddeyi çok yüksek sıcaklıklara ısıtırsanız, enerji alanı elektronlar çekirdeklerinden kurtulur ve gaz plazma haline geçer. Yani orta okulda öğrettiklerinde maddeninplazma hali yoktu son 10 yıldır felan bildiğim kadarıyla keşfedildi. Aslında vardı ama sonradan buldular
Maddenin plazma hâline dünya üzerinde çok az rastlamamıza rağmen kâinatta plazma hâli fazlalık bakımından maddenin diğer hâllerine karşı ezici bir üstünlüğe sahiptir. Şöyle ki; kâinattaki toplam madde miktarının % 99′unun plazma hâlinde olduğu sanılmaktadır. Örnek verecek olursak tüm yıldızlar, nebulalar ve yıldızlararası uzay plazma hâlindeki maddeden oluşur.
Plazma TVlerde TV içerisindeki maddeye elektrik verildiği zaman madde plazma haline dönüşür ve gözle görünmeyen UIV ışınları yaymaya başlar. Bu ışın TV içerisindeki YEŞİL, MAVİ ve KIRMIZI fosfor tabakalarına çarparak gözle görünür hale gelir. Bu yöntem ile Plazma TV ler bambaşka bir teknolojidir diye bilirim.
PLAZMA TV içerisindeki Piksellerin herbiri özel bir gaz karışımı ile sıkıştırılmış olarak yapılmıştır. Bu plazma kutucukları yani pikselleri içerisinde Kırmızı, Yeşil ve MAVi fosforlar mevcuttur bu sayede UIV ışınları ile görüntü gözle görülebilir hale gelir.

PLAZMA ların Özellikleri ;
Avantajları ;

•Eni 2,60 Metre ye kadar plazma TV leri bulabiliyorsunuz en büyüğü bu bildiğim kadarıyla Panasonic ‘in yeni plazması

•Hafiftirler ve az yer kaplarlar kullanım kolaylığı sağlarlar

•HD destekli görüntü kalitesi sağlayabilmekteler.

Dezavantajları ;

•LCD lere nazaran görüntü kaliteleri düşüktür.

•Uzunsüre ekranda aynı görüntü kalırsa bu yapışır oraya ve silinmez. ( Bunu anlatacağım aşağıda )

•Güç tüketimi fazladır.

•Fiyatları pahalıdır.

Plazma TV alacaksanız..!

LCD TV ler 15 yıllık bir tarihe sahiptir. Fakat plazmalar çok daha eski bir tarihe sahiptir ve teknolojileri oturmuş durumdadır diyebilirim. LCD ler Notebooklar gibi birçok teknolojide kullanıldıkları için daha çok tercih ediliyor diyebilirim. Plazmalar ise 70 lere dayanıyor oysa 15 yıldır LCD ler TV lerde kullanılmakta…
Plazma TVler 160 ekran büyüklüğe kadar ulaşabilmekte, LCD’ler ise 106 ekrana kadar bulunabiliyor. Daha büyüğünü bilmiyorum ama çıkmışta olabilir teknoloji bu takip etmek çok zor. Plazma ekranlar, LCD ekranlara kıyasla yanlardan daha net görüntü verebilmekte yani yukarıda söylediğim gibi LCD lerde görüş açışı yanlarda kötü ama plazmalar yandan bakışlarda yani değişik açılarda daha iyi görüntü veriyor.
Plazma satın alırken şunuda göz önünde bulundurmanızı tavsiye ederim Plazmalar LCD lere göre biraz daha ağırdırlar yani koyacağınız yer duvar ise o zaman daha sağlam bir askı yada tutacak sistemi kullanmanız gerekebilir aynı büyüklükteki bir LCD çok daha hafiftir.
LCD ve Plazma televizyonu birbirinden ayıran en önemli özellik plazmanın plaka arasında fosfor, LCD’nin ise likit kristal olmasıdır. LCD’de görüntü açısı plazmadaki kadar büyük değildir LCD teknolojisinde görüntü plazmaya göre çok parlaştır. Normal televizyonda 1 saat sonra gözünüz yorulurken Plazma TVlerde 4 saat LCD’de ise 2,5 saat sonra gözünüz yorulmaya başlar.
Plazma TV lerde yukarıda LCD leri anlatırken bahsettiğim SİYAH renk korkusu yoktur. LCD ler siyah renkte solarken PLAZMA lar siyah renkte çok daha başarılır. Gece çekimi olan bir video izlerken Plazma TV lerde çok daha net görüntü elde edebilirsiniz…!

Fakat dikkat etmenizi istediğim çok daha önemli bir sorun var..

Plazma TV lerde sabit bir görüntü ekranda sürekli kaldığı zaman o görüntünün izi kalmakta.. Yani şöyle açıklayayım TV izlerken hangi kanaldaysanız o kanalın logosu sürekli solda üstte yada sağda felan durur ve bu logo sabittir. Plazma TV nizde sürekli maç izliyorsanız bir süre sonra LİG TV nin LOGOSUNUN Ekrana yapıştığını görebilirseniz hiç şaşırmayın..! Yani bu logo birden orada kalır ve kanal değiştirseniz dahi logo silinmez ekrana resme n yapışır..!
Tabiki bu her plazmada var diyemem yani Her plazmada kanal logosu yapışmaz her LCD de de siyah renkte solma olmaz.
Çünkü teknoloji hızla ilerlemekte ve LCD ekran üreten firmalar siyah renk üzerine kendilerini yoğunlaştırmış kendilerine özel çözümler üretmekteler. Aynı zamanda da PLAZMA TV üreticileride Sabit görüntünün ekrana yapışması üzerine kendilerini geliştirmekte ve çok daha ileriye gitmektedirler.

NOT: Eğer TV yi izleyeceğiniz mekan yani odada 2 yada 3 metreden TV izleyecekseniz LCD TV almanızı tavsiye ederim. Eğer ki 3 metreden uzak yani 4 – 5 metreden TV izleyecekseniz o zaman PLAZMA TV öneririm. Yerim büyük derseniz Plazma tercih edin derim ama plazmalar biraz fazla ısınır yani birde klima gerekebilir
Tabi Plazma üreticilerininde bu ekranda görüntü yapışmasına karşın LCD TV lerin panellerini özel olarak değiştirmesi gibi kendi ekranlarında farklı çözümler bulmuşlar bazı firmalar white wash ile sabit kalan kanal logolarının bir süre sonra temizlenmesini sağlayan teknolojileri ile film filter ile logo çok fazla ekranda kaldığında ekran filtresinin devreye girerek logonun ekrana yapışmasını önleyen çözümleri mevcut.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder