300 bin mevsimlik işçi gözaltında

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın valiliklere gönderdiği genelge mevsimlik Kürt tarım işçilerine yönelik ırkçı uygulamalar içeriyor. Genelgeye göre mevsimlik işçiler sürekli gözetim halinde tutulacak, yerel yöneticiler ve muhtarlar işçilerin hareketlerini düzenli olarak polise bildirecek

Son dönemde artan çatışmaların Karadeniz'e de sıçraması nedeniyle, bölgede çalışan mevsimlik Kürt tarım işçileri suçlanmış, 31 Mart'ta Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın illere gönderdiği genelgenin ardından Kürt işçilerinin Karadeniz'e alınmaması, Gürcistan'dan işçi getirilmesi gibi konular gündeme gelmişti.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın 81 il valiliklerine gönderdiği genelge Kürt tarım işçilerine yönelik ayrımcı uygulamaları içeren bir dizi önlem alınmasını istiyor. Genelgede 'Milli birlik ve beraberliği' bozma ihtimali olduğu vurgulanan işçilerin sürekli gözetim altında tutulması isteniyor. Genelgede işçilerin "bölücü faaliyetlerine" izin verilmemesi gibi ibareler de yer alıyor.

Mevsimlik hapis hayatı
"Mevsimlik Gezici Tarım İşçilerinin Çalışma ve Sosyal Hayatlarının İyileştirilmesi Stratejisi ve Eylem Planı" adıyla 81 ile gönderilen genelgede güvenlik başlığının altında ayrımcı öneriler yer alıyor. Başlıkta işçilerin kimlik bilgilerinin arazi sahipleri tarafından emniyete bildirilmesi istenirken, 'işçilerin gezici tarım işçisi kisvesi altında hareket etmeleri önlenecektir' gibi ifadeler yer alıyor. Muhtarların ve tarım aracılarının işçileri sürekli gözetim altında tutması ve emniyete düzenli rapor vermesi de genelgede belirtilmiş.

Bakanlığın eylem planında işçilerin belirlenen konaklama alanlarının dışına çıkmasına yasak getirilmesinin istenmesi ise Kürt işçilere çalışma süreleri boyunca 'yarı açık cezaevi' hayatı yaşatmaya dönük bir uygulama olarak görülüyor. Mevsimlik tarım işçilerinin potansiyel suçlu olarak ele alındığı genelgede "Mevsimlik gezici tarım işçileri kullanılmak suretiyle ülkenin milli birliği ve bütünlüğüne aykırı yönde istismar ve kışkırtmalarda bulunulması önlenecektir" ifadeleri de geçiyor.

Resmi ayrımcılık
Önceki gün mecliste BDP İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel'in mevsimlik işçilerin yol, barınma ve yaşam koşullarına ilişkin Başbakanlık genelgesinde belirtilenlerin yapılıp yapılmadığıyla igili verdiği soru önergesini bakan Faruk Dinçer yanıtladı. Dinçer, 'Mevsimlik Gezici Tarım İşçileri İzleme Kurulu' oluşturduklarını söyleyerek, kurula 44 milyon TL kaynak aktardıklarını söyledi.

Yaşadıkları bölgede yoğun devlet baskısı altında yaşamlarını sürdüren, mevsimlik iş için kamyon kasalarında taşınırken sürekli trafik kazalarında yaşamlarını kaybeden, gittikleri illerde ayrımcılığa uğrayan mevsimlik Kürt tarım işçileri; bakanlığın genelgesiyle resmi olarak da çalıştıkları illerde 'getto hayatına' mahkum ediliyor.

Sendika.Org  ALINTIDIR.              
OKUYUNUZ :    Kurtçe Dido Söylemek Zamanı

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder