Halkevleri referandumda "Hayır" diyecek

        Halkevleri Genel Başkanı Birol, hükümetin anayasa değişikliği taslağını "kendi iktidarını ve sermaye iktidarını tahkim girişimi" olarak nitelendiriyor. Halkevleri, "12 Eylül 1980 anayasasına da 12 Eylül 2010 AKP anayasasına da hayır" diyor

       Halkevleri Genel Başkanı İlknur Birol, Adalet ve Kalkınma Partisi'nin (AKP) hazırladığı anayasa değişikliği taslağının darbe anayasasının eşitlik ve özgürlükleri kısıtlayan niteliğini değiştirmediği görüşünde. "Bu, AKP'nin programına uygun organları tahkim etmek üzere yaptığı bir düzenleme" diyor.

      "AKP toplumu çok büyük bir kandırmaca ile saflaştırarak kendi iktidarını ve sermaye iktidarını tahkim etme çabasında" diyen Birol'un Bianet'e yaptığı açıklama, özetle şöyle:

- AKP'nin anayasa değişikliği ve bir demokratikleşme adıyla yaptığı iş, aslında devlette AKP' zihniyetinin, gerici ve neoliberal zihniyetin tahkim edilmesidir.

- "12 Eylül 1980 anayasasını revize ederek demokratikleştiriyoruz ve ülke demokratikleşiyor" söylemi doğru değil. Sloganımız o nedenle "12 Eylül 1980 Anayasasına da 12 Eylül 2010 AKP Anayasasına da hayır".

- AKP'nin taslağı bahsettikleri kadar özgürlükçü ve eşitlikçi olsa idi Türkiye'de 30 yıldır devam eden Kürt sorununa çözüm üretecek, savaş halini sona erdirecek, Kürtlere eşitlik sağlayacak bir düzenleme içermeliydi.

- Taslakta, kadın erkek eşitliğine ilişkin göstermelik bir düzenleme yerine kadın ve erkeklerin eşit yurttaşlığını öngören bir madde yer almalıydı.

- Halkın hayat hakkını, toplumun yaşam güvencesini sağlama alacak eğitim, sağlık, barınma, çalışma gibi en temel haklarını güvence altına alacak düzenlemeler görmeliydik.

- Emeğin ve toplumun bütün kesimlerinin örgütlenme haklarının önünde hiçbir engel bırakmayacak bir özgürlük tanımlamalı idi.

- Bütün bunların olmadığı bir anayasal düzenleme, bir demokratikleşme içermez. Bizim anayasa anlayışımız ve bir anayasanın içeriği toplum kesimlerine verilmiş haklarla dolu olmalıdır.

Bianet
Demirtaş: Nijeryalılar 'evet' desin, biz boykot edeceğiz 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder