Referandum’da kim ne diyor...

-Siyasette hesaplar 12 Eylül’de yapılacak referanduma kitlendi. Liderler meydanlara inmeye hazırlanırken saflar da netleşmeye başladı. Meydanlardan önce “evet”çiler, “hayır”cılar, “kararsızlar” ve “boykot” cephesi ortaya çıktı. “Evet” cephesinin başını AKP , “Hayır” cephesinin başını ise CHP çekiyor.

- Siyasette hesaplar 12 Eylül’de yapılacak referanduma kitlendi. Liderler meydanlara inmeye hazırlanırken saflar da netleşmeye başladı. Meydanlardan önce “evet”çiler, “hayır”cılar, “kararsızlar” ve “boykot” cephesi ortaya çıktı. “Evet” cephesinin başını AKP , “Hayır” cephesinin başını ise CHP çekiyor. Sandığa gidecek olan vatandaş Anayasa paketi için oyunu kullanacak.

“EVET”ÇİLER
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, referandum kampanyası için 50 ili dolaşacak. Erdoğan, vatandaşlardan Anayasa paketi için destek isteyecek. Başbakan Erdoğan meydanlara inerken, Anayasa Mahkemesi’ne giden CHP’yi vatandaşa şikâyet edecek. AKP’li vekiller de seçim bölgelerinde Anayasa paketinde getirilen düzenlemeleri vatandaşa anlatacak.

SAADET PARTİSİ “EVET” DİYECEK
Saadet Partisi(SP) Genel Başkanı Numan Kurtulmuş referandumda partisinin ‘evet’ oyu vereceğini açıkladı.

ŞENER ESKİ DOSTLARIYLA HAREKET EDECEK
Türkiye Partisi(TP), referandumda “evet” diyecek. Türkiye Partisi Genel Başkanı Abdüllatif Şener, 12 Eylül Anayasası’nda değişiklikleri içeren Anayasa’ya, halkoylamasında “evet” diyeceklerini bildirdi.

BBP “EVET” DİYECEK
BBP Genel Başkanı Yalçın Topçu da, 12 Eylül’de gerçekleşecek referandumda “evet” oyu vereceklerini bildirdi. Topçu, evet oyu vermelerinin nedeni olarak da, “Bu referandum 12 Eylül cuntacılarına karşı bir hesaplaşmadır” dedi.

EĞİTİMCİLER NE YAPACAK
Eğitim Bir-Sen İstanbul 1 Nolu Şube Başkanı Emrullah Aydın, “Paketi greve giden yolda bir başlangıç olarak gördüğümüz için kerhen destek veriyoruz” dedi.
Türk Eğitim-Sen İstanbul Bölge Başkanı Hanefi Bostan da, “Toplu sözleşme olması arzumuzdu. Bu yönüyle olumlu duruyor. Ancak grev hakkıyla birlikte düşünülseydi daha iyi olurdu. Bir yönüyle memnun edici bir diğer yönüyle de memnuniyetsizliğimizi artırıcı bir paket” diyerek tavırlarını ortaya koydu.

SENDİKALAR BÖLÜNDÜ
12 Eylül’de yapılacak referandum sivil toplum örgütlerini böldü. İşte sendikaların bu konudaki görüşleri şöyle:
Hak-İş Başkanı Salim Uslu, “Darbenin yıldönümü olan 12 Eylül’de yapılacak referandum, Anayasa Mahkemesi’nin Anayasa’nın demokratiklik ilkesine uygun davranıp davranmadığının bir oylaması olacak. Halk, özgür iradesiyle sandığa gitmeli ve darbe Anayasası’nı değiştirmek için önüne gelen bu fırsatı iyi değerlendirmeli. 12 Eylül’de yapılacak olan referandumda verilecek olan her ‘Evet’ oyu darbeleri ve darbe Anayasası’nı reddetmek anlamına gelecek” dedi.
DİSK de “hayır” cephesi içinde yerini aldı. Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Başkanı Süleyman Çelebi, “Memurlara tanınan sözleşme hakkı bir şey ifade etmiyor. Uluslararası normlarda grev hakkının olmadığı bir hak, sözleşme hakkı doğurmaz. Taleplerimizi karşılayacak hiçbir düzenleme görmedik. Dolayısıyla biz bu Anayasa değişikliğine hayır diyoruz” açıklamasında bulundu.
Emekli-Sen Genel Başkanı Veli Beysülen de, “Hayır diyoruz. Anayasa’nın tamamını değişmesini istiyoruz. Özü değişmeli” dedi.
Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu ise, “Pakete ‘evet’ demek daha iyi Anayasa’nın yol haritasını oluşturur” dedi.
Kamu-Sen Başkanı Bircan Akyıldız, “Anayasa paketinin bizi tatmin etmediğini daha önce açıklamıştık. Gelinen noktada pakette önemli bir değişiklik yok. Durumu değerlendirip Kamu-Sen’in referandum hakkındaki tavrını yakında kamuoyuna duyuracağız” dedi.

HAYIR CEPHESİ

Hayır cephesinin başını CHP çekiyor. Paketi Anayasa Mahkemesi’ne götüren CHP, referandumu AKP’ye güven oylamasına dönüştürecek. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da, “Herkesi referandumda ‘Hayır’ demeye çağırıyoruz. Halk arasında dendiği gibi; hayırda hayır vardır” çağrısı yaptı.

MHP “HAYIR” DİYECEK
MHP’de hayır cephesi içinde yer alıyor. MHP Lideri Devlet Bahçeli, “Referandumda hayır sonucu çıkması AKP’nin seçim sandığı yoluyla tasfiyesini hızlandıracak, Türkiye’de yeni ve aydınlık bir dönem başlayacaktır. MHP’nin tüm kadroları bugünden itibaren Türk milletini aydınlatmak için AKP’nin gizli emellerine hayır kampanyası başlatmaktadır” diyerek tavırlarını anlattı.

DSP “HAYIR” CEPHESİNDE
DSP referandumda “hayır” diyecek. DSP Genel Başkanı Masum Türker de, referandumda DSP olarak “hayır” oyu kullanacaklarını bildirirken, demokrasiyi korumak amacıyla bu kararı aldıklarını belirtti.

DP’de “hayır” cephesi içinde yer alacak. Demokrat Parti(DP) Genel Başkanı Hüsamettin Cindoruk, “Referandum çok zor bir süreçtir. Referandum sürecinde çıkacak tartışmalar, propagandalar, halk gerginlikleri, terörle mücadele için engeller teşkil edebilir. Hükümet referandumdan vazgeçmelidir” dedi.

PAMUKOĞLU DA HAYIRCI
Hak ve Eşitlik Partisi Genel Başkanı Osman Pamukoğlu da, “hayır” cephesi içinde yer alacak. Pamukoğlu, referandumda oylarının “hayır” olacağını açıkladı.

İP HAYIRCI
İşçi Partisi Genel Sekreteri Hasan Basri Özbey, “Bütün yurttaşlarımızı, başı dik, tam bağımsız Türkiye için, milletin birliği için, yeniden Atatürk Cumhuriyeti için Türkiye’ye sahip çıkmaya, referandumda ‘hayır’ demeye çağırıyoruz” diyerek partisinin oyunu dile getirdi.

YARGI NE DİYOR?
Yargıtay Başkanı Hasan Gerçeker, “Anayasa Mahkemesi ile ilgili, HSYK ile ilgili maddelerin tümünün iptali gerekirdi. Fakat arkadaşlarımız öyle takdir ettiler” dedi.

YARSAV Başkanı Emine Ülker Tarhan, Anayasa Mahkemesi’nin Anayasa değişikliği paketinin iptali ve yürürlüğünün durdurulmasına ilişkin davada verdiği kararın beklentilerini karşılamadığını belirterek, “Henüz süreç devam ediyor. Daha önümüzde referandum süreci var. YARSAV olarak bizim mücadelemiz sürecek” diyerek tavrını ortaya koydu.

KARARSIZLAR
Türkiye Emekliler Derneği Genel Başkanı Kazım Ergün, kurumsal bir görüş bildirmezken, üyelerini serbest bırakacak.
Türk-İş Başkanı Mustafa Kumlu da, “Gelinen noktada söylenecek sözün bir önemi yok. Yüksek Mahkeme kararını verdi. 12 Eylül’de referandum yapılacak. Artık söz milletin. Ülkeye hayırlı olsun” diye konuştu.

BDP BOYKOT EDECEK
BDP, 12 Eylül’de yapılacak referandumu boykot etme kararı aldı. BDP, referandumda seçmenlere “sandığa gitmeyin” çağrısı yapacak.

Demirtaş: Nijeryalılar 'evet' desin, biz boykot edeceğiz  
Halkevleri referandumda "Hayır" diyecek

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder