Suudi Kadınların Devrimci Bildirgesi

Aşağıdaki bildirge İngilizce ve Arapça olarak 18 Mart 2011 Cuma günü Mona Kerim tarafından yazılmıştır ve kendi kişisel sayfasında bulunabilir.

Toplumlarımızda değişim yaratan sosyal medyanın günümüzdeki öneminin ardından, Devrimci Suudi Kadınlar (twitter: hash tag #SaudiWomenRevoltion) ve twitter’da aktif olan birçok Suudi kadın, toplumlarında kadınların sosyal eşitliğin sağlanmasını talep ettiklerini yazıyor, toplumda karşılaştıkları adaletsizlikleri anlatılıyor, örnekler veriyorlar.

Medya twitter’daki bu hash tag# hakkında haber yaptı fakat konuyu gündeme getirmeyi önemsemedi. Buna rağmen Suudi Kadınlar kendi devrimleri için Facebook’ta bir sayfa oluşturdular, çeşitli medya araçlarında konuşarak, onların yasal ve meşru insan haklarından olan toplumdaki cinsiyet ayrımıyla mücadeleye destek oldular. Şimdi, aşağıdaki bildirgede Devrimci Suudi Kadınlar tarafından toplanan farklı talepler sunuluyor.



1-Erkek Vasiliği, Suudi devletinin yasa ve kurallarından tamamen çıkmadan kadınların haklarını almaları olanaksız. Erkek vasi veya ‘Mahrem’, baba, erkek kardeş, koca hatta erkek evlat, bir Suudi kadının yaşamının farklı aşamalarında bütün yasal haklarını kontrol etmektedirler. Suudi Arabistan Krallığı Haziran 2009’da Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Komisyonu’na erkek vasiliği ve ülkedeki cinsiyet ayrımcılığını kaldırmaya söz verdi, fakat vaatler yerine getirilmedi. Suudi kadınlar çoğunlukla aşağıda belirtilen nedenlerle erkek vasiliğinden zarar görmekteler.

- Suudi Kadın yasal erkek vasisinin izni olmadan çalışamaz veya iş başvurusu yapamaz.

- Suudi Kadının ,‘Mahrem’i veya onun yazılı izni olmaksızın seyahat etme hakkı yoktur. İçişleri Bakanlığı 45 yaş üstü kadınların erkek vasileri veya onun izni olmaksızın seyahat etmelerine izin veren bir karar aldı, ancak havaalanı görevlileri bu kararı, Nisan 2008’de İnsan Hakları raporunda yer almasına rağmen uygulamadı.

- Suudi Kadınlar, ödül olarak devletten burs almış olsalar bile, erkek vasilerinin izni olmaksızın eğitim alamazlar ve eğitim almak için yurt dışına çıkamazlar. Suudi kadınların eğitim performanslarının erkeklerden çok daha iyi olduğu resmi istatistiklerle ispatlanmasına rağmen, akademik bölümlerin sınırlılığından dolayı sıkıntı çekmektedirler.

- Suudi Kadınlar, erkek vasisinin izni olmaksızın evlenme ve boşanma hakkına sahip değildir. Suudi Arabistan’da özellikle bu sistemde kadınların nasıl acı çektiklerinin farklı örnekleri olmuştur. Bradia ve Riyad’da erkeklerin kız kardeşlerini isteği dışında beş kez evlendirerek karşılığında para aldıkları iki olay 2010 İnsan Hakları raporunda belirtilmiştir.

- Suudi Kadınların, erkek vasilerinin izni olmaksızın mahkemedeki davalarına ilişkin resmi evraklarını ve kağıtlarını takip etme ve sonuçlandırma hakları yoktur. 2010 yılı İnsan Hakları Gözlemci raporunda Sawas Salim isimli bir kadın erkek vasisi olmadan mahkemede görünmesi nedeniyle Kasım şehrinde 300 kırbaç ve bir buçuk yıl hapis ile cezalandırılmıştır. 2010 yılında Adalet Bakanı kadınların avukat olarak çalışabileceğine söz verdi ancak verilen söz henüz yerine getirilmedi.

- Suudi Kadınlar, erkek vasilerinin izni olmaksızın ameliyat olamazlar. Kadınlar bu sistemden dolayı oluşan zararlar konusunda çok bahsetmiştir. 2009 Haziran İnsan Hakları Gözlemci raporu Suudi kadının hastaneye girerken ve çıkarken ‘Mahrem’e ihtiyacı olduğunu belirtmiştir. Eğer ‘Mahrem’ kadını hastaneden çıkarmaya gelmezse, birisi bunu yapıncaya kadar kadın bekleyecek.

- Suudi kadınlar, erkek vasisinin izni olmadıkça çocukları için bankada hesap açtıramazlar, okullara kayıtlarını yaptıramazlar, okul dosyalarını isteyemezler veya onlarla seyahat edemezler.

2- Suudi Arabistan kadınlara karşı şiddeti yasaklamalı, şiddete karşı mücadele etmeli, kendi erkek vasisi olsa bile kadınlara karşı şiddet kullananlara dava açabilecek hakları getirmeli.

3- Suudi Arabistan 18 yaşın altındaki kadınların evlendirilmelerini tümüyle yasaklamalı. Ülkede, 18 yaşın altındaki kızların para karşılığı evlendirildiği pek çok olayla gözlenmiştir. 2010 İnsan Hakları Gözlemci raporunda, boşanmış bir adam 80,00 Suudi Riyali (21,3 ABD Doları) karşılığında 12 yaşındaki kızını yaşlı bir adamla evlendirdiği belirtiliyor.

4- Suudi Arabistan araç kullanan kadınların haklarını güvence altına almalı. Suudi kadınlar nomal günlük yaşamlarında ve işe giderken erkek sürücü kiralamak zorunda. Düzenli bir erkek sürücünün aylık ücreti 1000 Suudi Riyal (266 ABD Doları) ve birçok kadının bu ücreti ödemeye gücü yetmez.

5- Suudi Arabistan farklı alanlarda cinsiyet eşitliğini empoze etmeli ve erkeklerin doğal hakkı olan çocuklarını tabiyetlerine geçirmeleri de dahil olmak üzere her iki cinsiyete de eşit hak ve sorumluklar verilmeli.

6- Suudi Kadınlar, Suudi erkeklere garanti edilen belediye konseyi seçimlerinde oy kullanma ve erkekler gibi çalışma haklarına sahip olmalı. Kadınlar, Şura konseyi de dahil olmak üzere devlet kuruluşlarında, şirketlerde, Adalet ve Dışişleri bakanlığında görev almalı.

7- Yürürlükteki bütün eski hakları yürürlüğe koyduktan sonra, Krallık Mahkemesi, her koşulda kadınların hakkını gündeme getiren, cinsiyetçilikle hukuki olarak savaşan ve cinsiyetçiliğin oluşturacağı tehlikelerden dolayı toplumu uyaran bir kadın komitesi kurmalı.

[Jadaliyya Reports’taki İngilizcesinden Ayşe Müftüoğlu tarafından 5deniz.net (Sendika.Org) tarafından çevrilmiştir]

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder