'İki Dilli Hayat' yayılıyor

DERSİM - Dersim Belediyesi, "iki dilli yaşama" destek vererek oda ve hizmet birimlerinin Türkçe olan isimleri ile Kürtçe'nin Zaza lehçesindeki isimlerini ekledi. Viranşehir’de esnafa üzerinde Kürtçe ve Türkçe sebze ve meyve isimleri yazılı kartlar dağıttı. Patnos’ta ise imza standı açıldı.

Derism Belediyesi, "iki dili yaşama" destek vererek oda ve hizmet birimlerinin Türkçe olan isimleri ile Kürtçe'nin Zaza lehçesindeki isimlerini ekledi.

Konuya ilişkin açıklama yapan Belediye Başkanı Edibe Şahin, "Belediyemiz yerelden yönetim ile Demokratik Özerklik çerçevesinde partimizin bir projesi var. Ve bu proje en uygun yerinden yönetim ile yerel yönetimlerdir. Bizlerde Dersim'de özellikle 2 dilli hizmet anlamında bugün bir başlangıç yaptık. Bütün belediye hizmet binamızdaki odaların isimlerini, burada en çok kullanılan Kürtçe'nin Zazaki lehçesinde yazılı tabelalarımızı astık. Bu aynı zamanda belediye olarak 2 dilli verdiğimiz hizmetin bir göstergesi. Sadece bununla sınırlı kalmayacağız. Her zaman zaten halkla görüşmelerimizde toplantılarımızda kendi dilimizi kullanıyoruz. Ve Dil çalışmalarımız daha da genişletilecek" dedi.



PATNOS'TA İMZA STANDI AÇILDI
BDP Patnos İlçe Örgütü tarafından başlatılan "İki dilli yaşam" kampanyası çerçevesinde Ağrı-Van caddesi üzerinden imza standı açıldı. Stand, BDP İlçe Başkanı Bekir Acar, Patnos Belediye Başkanı Yusuf Yılmaz ve Belediye Meclis Üyeleri tarafından ziyaret edildi. Ziyaret sırasında bir konuşma yapan Patnos Belediye Başkanı Yusuf Yılmaz, Kürt dilinin yaşamın her alanında kullanacaklarını söyleyerek, "Çünkü dilsiz bir yaşam olmaz. Onun için yaşamak için kendi dillimizi bundan böyle her yerde dille getireceğiz" dedi.

VİRANŞEHİR’DE ETİKETLER DAĞITILDI

Urfa'nın Viranşehir ilçesinde Kürtçenin her alanda kullanılması için imza kampanyası başlatan BDP İlçe Yönetimi, bugünde esnaflara üzerinde Kürtçe ve Türkçe sebze ve meyve isimleri yazılı kartlar dağıttı.

İlçede 31 Aralık 2010 tarihinde başlatılan imza kampanyasına yoğun bir katılım olduğu ve imza atanların sayısının bin'i geçtiği belirtilirken, bu günde esnaflara üzerinde Kürtçe ve Türkçe meyve sebze isimlerinin yazılı olduğu kartlar dağıtıldı. Esnaflar iki dille yazılı kartları sergilerine takarak iki dilli hayatı benimsediklerini belirtiler. Derik Caddesi ve Pazar yerinde dağıtılan Kürtçe ve Türkçe kartların diğer esnaflara da dağıtılacağı bildirildi.

ESNAF TABELALARINI DEĞİŞTİRİYOR

BDP'nin başlattığı "iki dilli yaşam" kampanyası çerçevesinde Varto'da esnaf tabela değiştirmeye devam ediyor. Varto'da esnaf Kürtçe'yi tüm alanlara hakim kılmak için, seferberlik halinde tabelalarını değiştirirken, birçok esnaf da reklam ajanslarına tabela değişimi için sipariş vermeye devam ediyor, Varto'da esnaf, alış-verişte Kurmanci ve Zazaki lehçeleri kullanıyor.

ÜÇ DİLDE TAKVİMLER DAĞITILDI

Yeni yılı 3 dilde astığı pankartlarla karşılayan Siirt Belediyesi, 3 dilde bastığı 2011 yılı takvimleri halka dağıttı.

Siirt Belediyesi, Türkçe, Kürtçe ve Arapça ay, gün isimlerinin yer aldığı 2011 takvimlerini halka dağıttı. Belediye çalışanları takvimleri, belediyeye gelen vatandaşlar ile esnaf ve vatandaşlara dağıttı.

DERİK BENİMSEDİ

Mardin'in Derik İlçesi'nde esnaf, kampanyaya hazırladığı Kürtçe Türkçe satış reklamı ve etiket ile Kürtçe dükkan isimleriyle destek veriyor. Kampanyaya katılan esnafı ziyaret eden BDP Derik İlçe Örgütü ile Derik Belediye Başkanı Çağlar Demirel, duyarlılıklarından dolayı esnafa teşekkür etti. Kampanyaya katılan esnaflardan Alaattin Taşçı, "Derik'te halkın tamamı Kürtçe konuşuyor. İki dilli yaşam halkın yaşamını kolaylaştırdığı gibi bizimde yaşamımızı kolaylaştırıyor. Devlet yetkililerinin iki dilli yaşamı engelleyici tutumlarından vazgeçmeleri gerekir" şeklinde konuştu.

NUSAYBİN'DE YAŞAM 4 DİLLİ

Esnaflarla bir araya gelen Nusaybin Belediye Başkanı Ayşe Gökkan esnafların yeni yılını kutlarken 2011 yılında daha fazla halkla birlikte, halkı karar alma süreçlerine dahil ederek demokrasiyi işler kılacaklarını ifade etti. Çalışmaların bülten şeklinde hazırlandığını ifade eden Gökkan, "Sizlerin memnuniyeti için çalışmalarımızı sizinle paylaşmayı esas alıyoruz. Sizlerin beklentilerinize, ihtiyaçlarınıza cevap olmak için Nusaybin Belediyesi olarak daima hizmetinizdeyiz. Çok dilliği esas alıyoruz ve bu şekilde Nusaybin'de kültürler arası diyalog ve hoşgörüyü geliştirmeyi esas alacağız. Tüm hizmetlerimizde esas alacağımız temel nokta Nusaybin'de yaşayan Kürtlerin, Süryanilerin, Arapların ve diğer halkların birlikte yaşam modelini inşa etmek olacaktır. Özgür ve Demokratik belediyeciliği hep birlikte inşa edeceğiz" dedi.

Nusaybin Kaçakçılar Çarşısında esnaf ziyaretlerinin ardından belediye meclis üyeleri çalışma yürüttükleri mahallelerde takvim ve çalışma bültenlerini halka dağıttı

ANF NEWS AGENCY

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder