Cezayir’de hükümet üyeleri, ayaklanmanın kıvılcımını çakan yükselen gıda fiyatlarını durdurmak için neler yapılabileceğini tartışırken, gösterilerde şu ana kadar üç kişi öldü, yüzlerce kişi ise yaralandı.
Cezayir İçişleri Bakanı Dahou Oul Kablia’nın bugün bir radyoya yaptığı açıklamaya göre yaralanan 400 kişiden en az 300’ünü polisler oluşturuyor.
Öldürülen iki kişiden biri 18 yaşındaki Azzedine Lebza. Lebza, başkent Cezayir’e 300 km. uzaklıktaki M’Sila kentinin Ain Lahdjel bölgesinde öldürüldü. İçişleri Bakanı Kablia, Lebza’nın bir polis karakolunu basma girişimi sırasında hayatını kaybettiğini belirtti. Kablia, Cuma günü de başkent Cezayir’in 50 km. batısındaki küçük bir kasaba olan Bou Smail’de bir göstericinin öldüğünü sözlerine ekleyerek, “Yaralı biçimde sokakta bulunmuş. Bir patolojist kafasındaki yaralanmalar nedeniyle öldüğünü söyledi, ancak kesin ölüm nedeni henüz belirlenemedi” dedi. Daha önce bir sağlık görevlisi 32 yaşındaki Akriche Abdelfattah’ın suratına isabet eden bir gaz bombasıyla öldüğünü ifade etmişti.
Üçüncü bir ceset ise göstericiler tarafından yakılan bir otelin içinde bulundu.
Hükümet rakamlarına göre yüzde 10, bağımsız kuruluşlara göre ise yüzde 25’lik işsizlik oranının olduğu Cezayir’de ağırlaşan yaşam koşulları ve işsizliğe karşı eylemler 3 günden bu yana devam ediyor.
Hükümet ise temel gıda maddelerindeki kâr oranlarını sınırlamayı tartışıyor. Cezayir Ticaret Bakanı Mustapha Benbada, halkın üzerindeki baskıyı azaltmak için önlemler alınacağını belirterek, “Önümüzdeki hafta başından itibaren durum iyiye gitmeye başlayacak” dedi. Ancak El Cezire’ye konuşan Cezayirli gazeteci Dalila Hanache protestoların artan fiyatlardan öte nedenleri olduğunu ifade ederek, “Mahallede bu protesto ve çatışmaların sadece artan gıda fiyatlarının sonucu olmadığını söyleyen gençler duydum, ülkede birçok problem olduğunu düşünüyorlar” şeklinde konuştu.
The Maghreb Review editörü Mohamed Ben Madani de durumun “kontrol dışında” olduğunu ve protestoların haftalarca sürebileceğini söyledi. Madani, “Hükümet, seçildiğinden beri halkı açıkça görmezden geliyor ve şimdi halk esasen yetkililerden kendilerine iş vermelerini ve ülke servetini paylaşmayı istemek için sokağa çıktılar. Hükümetin, kendilerini protesto edenlere istediklerini vermek yerine daha fazla baskı yapacağından korkuyorum. Bakan bu öğleden sonra protestocuları ‘suçlular’ olarak yaftaladı” diye konuştu.
Eski bir diplomat olan Mohamed Zitout, El Cezire’ye yaptığı açıklamada, “Bu bir ayaklanma ve muhtemelen çok zengin bir ülkede 50 yıldan beri barınma hakkını, işi, düzgün ve yeterli bir yaşamı bekleyen ezilmiş bir halkın devrimi. Ancak ne yazık ki ülke, ülkede ne olduğu umurlarında olmayan çok zengin seçkinler tarafından yönetiliyor. Çünkü ellerinde talepleri karşılayacak araçlar olmasına rağmen halka istediklerini vermediler ve halk şimdi ayaklanıyor” şeklinde konuştu.
Cuma günü başkent Cezayir’de imamların camilerde yaptığı “sakin olma” çağrılarına rağmen gençler polisle çatıştı.
Başkentin 600 km. batısındaki Annaba’nın yoksul bir mahallesinde de Cuma namazı sonrası başlayan çatışmalar gecenin geç saatlerine kadar devam etti. Görgü tanıklasrının ifadelerine göer yerel bir hükümet bürosu eylemler sırasında yağmalandı. Protestocular aynı zamanda şehrin Auzas bölgesindeki bir işçi sınıfı mahallesinde elektrik direklerini devirerek elektrik kesintisine neden oldular.
Ülkenin doğusundas bulunan Kabylie eyaletinin başkenti Tizi Ouzou’da görgü tanıklasrının ifadelerine göre protestolar şehir merkezinden kenar mahallelere sıçradı ve protestocular başkent Cezayir’e giden anayolları yaktıkları lastiklerle kapattı.
Ülkede, un ve katı yağ fiyatları son aylarda iki katına çıkarken, geçen ay kilosu 70 dinar olan şekerin fiyatı da şu anda 150 dinara yükselmiş durumda.
İktidarda üçüncü dönemini geçiren Cezayir Devlet Başkanı Abdelaziz Bouteflika ise şu ana dek protestolara dair bir açıklama yapmadı.
http://english.aljazeera.net/news/africa/2011/01/20111820132025240.html adresinde yer alan haberden yararlanılmıştır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder