TUNUS'DA MAHALLELER HALK KOMİTELERİNİN KONTROLÜNDE

Tunus: Gerçek bir devrim -Ebu Jahjah
Umman ve Birleşik Arap Emirlikleri gibi yerlerde dahi Arap rejimleri titriyor ve Arap halkı kabına sığmayan bir hareketlilik içinde. Bu devrimci canlanma bütün Arap dünyasında geçerli
Tunus devrimi bütün düzeylerde kendi mantığını kabul ettirmeye devam ediyor… Rejimin kalıntılarının, bazı taktiklerle (araçlarla sokaklarda dolaşıp insanlara ve evlere rasgele ateş ederek, altyapıyı tahrip ederek vs) kaosu yaymaya dönük girişimlerinin ardından, Tunus halkı her kentte ve her mahallede olmak üzere bütün ülkeye yayılan komitelerde örgütlenerek, sokaklarda devriye gezmeye ve halkı korumaya başladı. Hatta halk komiteleri eski rejimin milis güçlerinin de peşine düştü ve bir silahlı çatışmada iki milis gücü halk tarafından infaz edilirken bir kişi de şehit düştü.
İsrail’in karşıdevrimi desteklemek için Tunus’ta faaliyette olduğuna ilişkin haberler var. Ayrıca Libya’dan sabotaj amaçlı sızmalar olduğu da söyleniyor. Bunların münferit vaka mı yoksa arkası gelecek vakalar mı olup olmadığı bilinmiyor.



Seçimler tek başına bir şeyi değiştirmez
Politik düzlemde, eski rejimin kalıntıları hala iktidardalar ve daima rejimin bir dekoru olarak iş görmüş sahte muhalefetle müzakereler yürütüyorlar. Ancak, halk komiteleri ve sendikalar ve gerçek muhalefet bu durumu değiştirmeye ve devrimin politik karşılığını oluşturmaya çalışıyorlar. Seçim yapılmasına yönelik bir politik yol haritası çıkarılmasının uzun sürmeyeceğine inanıyorum. Eski rejime göre yapılacak seçimlerin bir şeyi değiştirmeyeceğini belirtmekte fayda var. Bu nedenle gerçek muhalefet ve halk, seçimlere gitmeden önce anayasayı değiştirmeyi talep ediyor.

Arap dünyasında devrimci canlanış
Umman ve Birleşik Arap Emirlikleri gibi yerlerde dahi Arap rejimleri titriyor ve Arap halkı kabına sığmayan bir hareketlilik içinde. Twitter’da, Suudi gençliği de Tunus devrimine destek gösteriyor ve tiranı hoş gören kendi ülkelerinden utançlarını ifade ediyor. Mısır rejimi bazı temel ihtiyaçlardaki devlet sübvansiyonunu kaldırma planlarını erteledi ve Kaddafi üzüntüsünü dile getirerek Tunusluların Ben Ali’ye ömür boyu itaat etmiş olmaları gerektiğini söyledi. Kaddafi net olarak, Libya sınırında kendisinin sahte devrimiyle alakası olmayan geçek bir devrim olmasından korkuyor. Diğer bir yandan, Mısır muhalefeti şimdi gerçek yanıtın sokaktan başka bir şey olmadığı fikrine daha da ikna olmuş durumda. Bu devrimci canlanma bütün Arap dünyasında geçerli. Cezayir’de üç yurttaşın kendini yaktığı ve bunlardan birinin öldüğünün kaydedildiği bildiriliyor. Mısır ve Cezayir Tunus’ta yaşananların yankısını en çok bulacağı iki Arap ülkesi olarak görülüyor.

Hizbullah, Tunus devrimini selamladı ve bütün Arap liderlerini yaşananlardan ders çıkarmaya çağırdı.

Bu devrim herkesin hoşuna gitmez
Uluslararası düzlemde, Fransızlar ve Amerikalılar üst düzey bir ikiyüzlülüğü açığa vuran açıklamalar yayınladılar. Eski rejimi daima desteklediler, Wikileaks’in açığa çıkardığı gibi onun nasıl bir şey olduğunu biliyorlardı ve şimdi gelip de bize sözüm ona halkın tercihlerine destek çıktıkları mavallarını satamazlar. Onlar Ukrayna, Gürcistan ve Lübnan’dakiler gibi CIA-destekli STK’lar ce CIA tarafından yönetilmeyen devrimleri görmekten hoşlanmazlar. Bu gerçek bir devrim ve bu yüzden de bu konuda kararsızlık duyuyorlar.

• Diyab Ebu Jahjah, Arap Avrupa Ligi’nin kurucusu ve eski başkanıdır. Bu makale ilk olarak 16 Ocak 2011’de kişisel blogu Abou Jahjah Comments’te ardından MrZine’de yayınlandı.

[MrZine’deki İngilizce orijinalinden Sendika.Org tarafından çevrilmiştir]

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder