Büyük Usta Aram Tigran - DİNLE

Aram Tigran 15 ocak 1934'de Qamişlo'da doğdu. Annesi Diyarbakır Silvan babası Batman Sason'ludur ve Ermeni'dir. Osmanlı döneminde Ermeni katliamlarından kaçarak Qamişlo'ya göçerler.Babası köyde sağ kalan 15-20 kişiden birirdir. Annesinin ailesinden sağ kaln bir tek teyzesidir. Aram Tigran müziğe kaval çalan babasından esinlenerek başlar. 15 yaşında ut çalarak kendini geliştirir ve düğünlerde etkinliklerde dinleyicinin karşısına çıkar. Kürtçe, Ermenice, Arapça ve Türkçe müziğinde yaşam bulur. 1966'da Ermenistan'a giderek Erivan Radyo'sunda çalışmaya başlar.  . Ünlü sanatçı hayatı boyunca 11 albüm çıkardı. Aram, 230'u Kirmancî, 150'si Arapça, 10'u Süryanice, 8'i Yunanca şarkı okudu. Ünlü sanatçı 2009 Nevruz kutlamaları için geldiği Diyarbakır'da rahatsızlandı, sanatçıya kaldırıldığı hastanede anjiyo yapılmıştı. 6 Ağustos 2009 tarihinde Yunanistan'da tedavi gördüğü hastanede beyin ölümü gerçekleşti ve 8 Ağustos 2009 tarihinde vefat etti.
‘’Kimliği, sanatçı kişiliği ile tam bir Kürdistanlı olan Aram Tigran, Ermeni asıllı olmasıyla da halklar arasında sanatıyla yıkılmaz köprülerin nasıl kurulacağını göstermiş bir şahsiyettir. Aram Tgran; davudi sesinden Kürtçe, Ermenice, Süryanice, Arapça dillerinden akan stranları ile bu toprakların kültürel kimliğini canlı tutarak cenazesini doğduğu topraklara kabul etmeyen inkarcılara karşı duran bir halk sanatçısı olarak yaşadı.

Yaşadığı tüm baskılar, sürgün ve göçertmeler onda sanat duygusunu daha çok bilemiştir. Aram Tigran hem Ermeni olmasından hem de Kürdistan gibi kimliği ve kültürü yasaklanan bir coğrafya insanı olmasından kaynaklı çok büyük zorluklarla karşılaşmıştır. Bu büyük engellere rağmen yaratıcılığı ile ender sanat şahsiyetlerinden biri olmayı başarmıştır. Bu zorluklara bir de bölgemizin gerici kültürünün baskıları da eklenince dönem dönem tahammülü çok zor durumlarla karşılaşmıştır. Ancak o tüm bunlara rağmen Ortadoğu’nun bülbülü olmayı başararak sanatçılığın temelde her türlü saldırıyı ve yıldırmayı yenmek olduğunu ispatlamış biridir.
Birçok Kürt kökenli kişi, “müzik ve sanat yapılıyor” adı altında Kürt değerlerini Türk devlet uluslaşması içinde para karşılığında asimile edip tüketirken, Aram Tigran Kürt kültür değerleri içinde seçtiği konu, yazıp bestelediği güftelerle Kürdistanlıları kendi ülke değerlerine sahip çıkmaya çağırıyordu. PKK öncülüğünde Kürt halkının Kırk yıla yakındır verdiği büyük özgürlük mücadelesinin yarattığı bunca değer ve çalışma ortamına rağmen halen yüzlerce Kürt kökenli kişinin sanat gibi tümüyle bir insanın kendi halk kültürünü yansıtmak zorunda olduğu bir alanda inkarcı Türk devletine hizmet ettiğini düşündüğümüzde, Aram Tigran’ın sanatçılığının ne kadar anlamlı olduğu daha iyi anlaşılacaktır.
Aramızdan ayrılışının ikinci yılındayız. Büyük sanatçı Aram Tigran yaşarken yaratığı eserlerle ölümsüzleşmiştir. Kürt kültür hareketi ve sanatçıları olarak bizden beklenen ve yapmamız gereken ölümsüzleştiren müzik tarzına sahip çıkarak onu devam ettirmektir. Bu ikinci yılda kendisine sözümüz bu temeldedir.
Yazının bazı kısınları ANF 'den alıntılanmıştır.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder