Afrikalı aydınlar: Kıtayı yeniden sömürgeleştiriyorlar

Libya´da yaşananlar karşısında yüzlerce Afrikalı aydın açıklama yaptı: Olan biten, kıtayı yeniden sömürgeleştirme girişimi

200´den fazla Afrikalı aydın, NATO´nun başını çektiği Libya saldırısının, Afrika´yı yeniden sömürgeleştirme girişimi olduğunu belirten bir açıklama yaptı. Aralarında 21 sene Güney Afrika Komünist Partisi Merkez Komite üyeliği yapmış ve Güney Afrika´da İstihbarat Bakanı görevini üstlenmiş olan Ronnie Kasrils, Afrika Ulusal Kongresi yürütme komitesi üyesi Jesse Duarte, Stellenbosch Üniversitesi´nden siyasi analist Willie Esterhuyse, tanınmış avukat Christine Qunta, şair Wally Serote gibi isimlerin bulunduğu 200´ü aşkın Afrikalı aydın mektubu imzaladı.

İmzacılardan Johannesburg Üniversitesi politika bölüm başkanı Chris Landsberg, "NATO uluslararası hukuku çiğnedi. Gündemlerine rejim değişikliği vardı. Afrika´nın yeniden sömürgeleştirilmesi gerçek bir tehlike haline geldi" dedi.
"Afrika Birliği bir işe yaramıyorsa, Afrikalılar bir yol düşünmeli" Gazetecilere açıklama yapan şair Wally Serote, "Bizim için Libya´da herhangi bir barış görmek çok zor. Sorun şimdi daha da alevlendirildi… Sonunda Afrika Birliği sahneye çıkmak zorunda kalacak" dedi. Serote, Afrika Birliği´nin güçsüz olduğu yolundaki eleştirilerin doğru olması halinde, Afrikalılar´ın bu örgütü desteklemek için başka yollar düşünmeleri gerektiğini söyledi.

Afrika Birliği Libya´da Şubat´tan beri süregelen süreçte birkaç defa çözüm girişiminde bulunmuş, ancak batılı devletler birliği muhatap almamıştı.

Landsberg, Libyalılar´ın liderlerinin Muammer Kaddafi mi, bir başkası mı olacağına Libyalılar´ın karar verebileceğini söyledi.

200´den fazla aydının imzaladığı mektupta BM Güvenlik Konseyi´nin, BM Anlaşması´na aykırı olarak Libya halkına yıkım ve anarşi getiren saldırıya onay verdiği belirtilerek, rejim değişikliğinin yasadışı olduğu vurgulandı. Mektuba, Güney Afrika Sendikalar Kongresi ve Güney Afrika Komünist Partisi de destek verdi.

"Bunlar haydut devlet"
Landsberg, İngiltere, Fransa ve ABD´nin haydut devletler gibi davranmayı sürdürdüğünü belirterek, "Haydut devlet, kurallara uymadan yaşayan serseri bir devlettir… trajedi şu ki, bunlar muhtemelen hiçbir zaman Uluslararası Ceza Mahkemesi´ne çıkmayacaklar."

Uluslararası Ceza Mahkemesi, şimdiye kadar Afrikalılar´dan başka kimseye karşı karar almadı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder