Tansu Çiller'in başbakanlığı döneminde PKK ve Kürt halkına karşı devreye sokulan ve yüzlerce cinayette adı geçen ‘özel tim’ yeniden sahaya iniyor. Kuzey Kıbrıs dönüşü gazetecilerin sorularını yanıtlayan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, PKK’ye karşı polise görev vereceklerini söyledi.
Kürt meselesinin çözümünü ‘terör ile mücadele’ çerçevesinde değerlendiren Başbakan Erdoğan, iç güvenlikte polisin kullanılmasıyla ilgili çalışma yaptıklarını belirterek, “Bölgelerin hassasiyetine göre adım atılacak” dedi.
PKK’ye karşı yeni yöntemlere başvurabileceklerinin mesajını veren Erdoğan, polise verilecek görev dışında üzerinde durdukları bir diğer konunun hudut birlikleri olduğunu belirterek, bunun için ilk etapta 5 bin kişilik bir yapı oluşturacaklarını söyledi.
Dolmabahçe'deki toplantıya benzer ancak daha dar kapsamlı toplantılar yapabileceklerini aktaran Erdoğan şunları söyledi: ‘’Farklı düşünmek zorundayız. Kötü niyetlilere karşı iyi niyetle taşıyamayız. Bağımsızlar dışlandıklarını söylüyor. CHP’yi nasıl çağırdıksa, onları da çağırdık. Neden dışlayalım. Açılımı her şeye rağmen devam ettireceğiz. Dolmabahçe’de yaptığımıza benzer, toplantılar yapabiliriz. Maalesef onlara katılmış bazı isimlerin, daha sonra süreci dinamitleme rolüne soyunması üzücü” yanıtını verdi
‘’İmralı’dan uzlaşma mesajına rağmen Silvan yaşandı. İmralı’nın örgüte etkisi var mı, yok mu? Bu durumda İmralı ile görüşmek anlamsızlaşıyor mu?’’ sorusunu Erdoğan ise şöyle yanıtladı: ‘’İşlerine geldiğinde İmralı ile uyumlu davranıyorlar, işlerine gelmediğinde uyumsuz oluyorlar. Dağdakilerin isimlerini anmak istemiyorum, ama çift başlılık ortada. Dağda da çift başlılık var. Böylece süreci haince işletiyorlar. Devlet, keyfi operasyon yapmaz. İstihbarat alırsa yapar. Bölücü terör örgütü silahı bıraksa, terör minimize olur. Bir istihbarat gelmedikçe de güvenlik güçleri operasyon yapmaz. Ama güvenlik güçlerinin silah bırakması istenebilir mi? Bu zaten onların birinci görevi, varlık sebebi.’’
Emniyet Genel Müdürlüğü de 2010 yılından itibaren Özel Harekat timlerini güçlendirme kararı aldı. Emniyet mart ve haziran döneminde Özel Harekat'a bin polis alımı yapılmasını planladı. Emniyet Özel Harekat Daire Başkanlığı 29 Mart 2010'da açılan 38. dönem kursa 600 özel timci aldı. 28 Haziran'da açılacak 39. dönem kursa ise 400 özel timcinin alınmasını planladı. Böylelikle Özel Harekat timlerinin mevcudunun 5 bin
450'den 6 bin 450'e yükseltilmesi planlandı.
Özel Harekat Daire Başkanlığı'nda yeni bir yapılanmaya gidildi. Daire Başkanlığı'ndaki şube müdürlüklerinin sayısı 4'ten 10'a yükseltildi. Özel Harekat yönetmeliğinde yapılan değişiklik sonrası Özel Harekat kursuna alınan amirlerin yaşı 33'ten 30, polis memurlarının yaşı ise 30'dan 28'e indirildi.
Özel Harekat timlerinin mevcudunun artırılması, Özel Harekat Daire Başkanlığı’nda yeni bir yapılanmaya gidilmesi, Özel Harekat’ın daha aktif hale getirilmesinin son saldırılardan çok önce planlandığına işaret ediyor.
Özel Harekat, çatışmaların tırmandığı 1990’larda özellikle Çiller hükümeti döneminde PKK ve Kürt halkına karşı kullanılmıştı. Özellikle Mehmet Ağar’ın Emniyet Genel Müdürlüğü döneminde ön plana çıkan Özel Harekat Daire başkanlığının büyümesinde adı Susurluk’la birlikte anılan İbrahim Şahin ve Korkut Eken’in büyük rolü oldu.
ANF NEWS AGENCY alıntıdır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder