Blok taştı baraj çöktü: 36 vekil

BDP öncülüğünde kurulan Emek Özgürlük ve Demokrasi Bloku büyük bir başarıya imza atarak 36 milletvekilini parlamentoya gönderdi.
Baraj sorunu nedeniyle ‘Emek Demokrasi ve Özgürlük Bloğu’nun bağımsız adaylarına öncülük eden BDP, 2011 seçimlerinde büyük bir başarı kazanarak 36 milletvekilini Meclis’e gönderdi. Kürt sorunu için bir ‘çözüm süreci’ ve ‘yeni Anayasa’ tartışmalarının gündemi belirlemesi beklenen yeni politik süreçte parlamentoda çok daha güçlü bir BDP varlığının yer alması ‘çözüm’ açısından da önemli bir veri olarak değerlendiriliyor.
Geçen dönem TBMM’de 21 milletvekili ile temsil edilen BDP, vekil sayısını yüzde 50’nin üzerinde artırmış oldu. Blok, CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun memleketi olan Tunceli’de kaybetmesine rağmen, Kars, Ağrı, Adana, Bingöl, Mersin gibi daha önce milletvekili çıkartamadığı illerden de birer milletvekili çıkardı. BDP, geçen seçimlerde 1 milletvekili çıkardığı Hakkari’de bu kez ‘3-0’lık bir sonuç aldı. Diyarbakır, Mardin, Şırnak, Batman, Muş, Siirt, Van gibi illerde ise aday gösterdiği tüm adaylar seçilme başarısı gösterdi.


İlk Süryani vekil Dora

BDP’nin desteklediği adaylardan milletvekili seçilenlerin profilleri ise oldukça geniş ve renkli bir yelpaze oluşturuyor. Bir yanda Altan Tan gibi islami çizgide isimler yer alırken öbür tarafta 68 döneminin devrimci gençlik liderlerinden Ertuğrul Kürkçü, EMEP Genel Başkanı Levent Tüzel, yazar ve yönetmen Sırrı Süreyya Önder gibi isimler yeni dönemde TBMM’de yer alacak. Kürkçü ve Tüzel gibi isimlerin TBMM’de yer alması BDP’nin Kürt sorununun yanısıra emek sorunlarını da TBMM’ye taşıyacağını gösteriyor.

Mardin’den milletvekili seçilen Erol Dora Türkiye’de milletvekili seçilen ilk Süryani oldu. Mardin çevresinde yaşayan Süryani topluluğu Dora’yı destekledi. Milletvekilliği aday adaylığı başvurusu sırasında Türkiye’deki Süryani kilisesi ve sivil toplum örgütleri Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a bir mektup yazarak Markus Ürek’in aday gösterilmesini istemiş, ancak Ürek AK Parti listesinde yer alamamıştı.

Şanlıurfa ve Batman gibi illerden gelen sonuçlar ise feodal düzenin sandığa eskisi kadar güçlü yansımadığını ortaya koydu.
BDP seçim meydanlarında, seçim sonuçlarının aynı zamanda ‘demokratik özerklik’ için bir referandum niteliğinde olacağını açıklamıştı. PKK lideri Abdullah Öcalan da İmralı’dan avukatları aracılığıyla, ‘seçim sonuçlarına göre fiili olarak demokratik özerkliğe geçilebileceği’ni söylemişti.

Diyarbakır’da dikkat çekici bir başka görüntü ise bu kentteki mitinglerini çok önemseyen AK Parti, CHP ve MHP’nin hüsrana uğramasıydı. AK Parti ve MHP’nin kentteki oyları azalırken CHP oylarında önemsiz bir yükseliş görüldü.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder