Bereketli Topraklar Üzerine - İZLE

Yapım: 1980 ~ Türkiye
Yönetmen: Erden Kıral
Oyuncular: Tuncel Kurtiz, Bülent Kayabaş, Menderes Samancılar, Nur Sürer, Yaman Okay, Erol Demiröz, Osman Alyanak, Selçuk Uluergüven, Erkan Yücel, Özcan Özgür, Funda Gürçen, Nuri Sezer
Senaryo: Tuncel Kurtiz, Erden Kıral, Mahmut Tali Öngören
Senaryo (Kitap): Orhan Kemal
Yapımcı: Tuncel Kurtiz, Erden Kıral
Görüntü Yönetmeni: Salih Dikişçi
Müzik: Sarper Özsan, Yavuz Top
Süre: 1 saat 55 dk
Konu: Çukurova’da zor koşullar içinde savaş veren üç arkadaşın öyküsü. Köse Hasan, Pehlivan Ali, iflahsızın Yusuf iş bulup çalışmak için Çukurova’ya gelirler. Önce bir fabrikada, sonra da çeltik tarlasında çalışırlar. Köse Hasan fabrikada çalışırken ölür. Pehlivan
Ali, Fatma’ya aşık olunca Ağa ile çatışır. Çünkü Ağa da Fatma’ya aşıktır. Ağa, aşık olduğu kızdan onu uzaklaştırmak için çeltiğe verir. Pehlivan Ali kolunu makineye kaptırır. İflahsızın Yusuf da sonunda işi bırakıp köyüne, karısına döner.
Sıkıyönetim yasakladı
1980'de 12 Eylül darbesi nedeniyle Altın Portakal Film Festivali'nin düzenlenmemesi nedeniyle 1981 yılında festivale katılan "Bereketli Topraklar Üzerinde", En İyi film, En İyi Yönetmen ve En İyi Erkek Oyuncu (Yaman Okay) ödüllerini almıştı. Ancak En İyi Film Ödülü, filmin "muzır" olduğu gerekçesiyle daha sonra geri alındı. Kararı protesto eden Kıral, En İyi Yönetmen Ödülü'nü almayı da reddedetti.
Filmin başına gelenler bununla da bitmedi. Film gösterim izni almasına karşın, Adana Sıkıyönetim Komutanlığı'nca yasaklandı ve yine 1981'de Avrupa'da En İyi Film seçilmesine karşın, yönetmen sıkıyönetim nedeniyle ödülü almaya gidemedi.

Çalışmayan linkler için yorum kısımına uyarıda bulunmanızı önemle talep ederiz.