1968 Hareketinin İlk Faili Meçhul Cinayeti - Belgesel

Taylan Özgür emekli bir binbaşının oğluydu. ODTÜ öğrencisiydi. 1969 yılında 23 Eylül günü İstanbul Üniversitesi Öğrenci Birliği'nin Beyazıt'taki kongresi sırasında arkasından kurşunlanarak öldürüldü. O yıla kadar belli bir noktada varoln şiddet, Vedat Demircioğlu ve Taylan Özgür cinayetlerinden sonra birden dozunu arttırmış ve 70'lerin başında 12 Mart'la beraber sonuçlanacak kanlı bir perde böyle açılmıştı.
Aslında Taylan Özgür'ün katili olarak Lisan Çakıcı adlı polis memuru yargılanmış, ancak kimi öğrencilerin ve tanıkların anlatımları arasındaki çelişkiler nedeniyle delil yetersizliğinden beraat etmişti. Aranan ipucunu, 1990 yılında emekli yarbay Talat Turhan vermişti. ''Kontrgerilla uzmanı'' sayılan Turhan bir söyleşide ''derin devlet''in eylemlerini anlatırken Özgür'ün öldürülmesini örnek vermiş ve şöyle demişti: ''1978'de Hasan fehmi Güneş'in İçişleri Bakanı olmasının ertesi günü Taylan Özgür'ün dosyasını kendisine verdim.'' Turhan'a göre bu dosyada; Özgür'ü bir polisin değil  bir üsteğmenin öldürdüğü yazılıydı. Dosya, Bakan'a verdiğimde odada üç kişi vardı: Deniz Baykal, Ertuğrul Günay ve Uğur Mumcu... Turhan bunları anlattıktan sonra onun (üsteğmenin) - 1990 itibarıyla- orduda üst düzeyde görev yapan bir general olduğunu da belirtmişti. Ancak Turhan bu ismi açıklamaya yetkili olmadığını söylüyor ve ekliyordu: ''Olayı delillendirmek İçişleri Bakanı'nın sorumluluğunda ... Çünkü bu örgüt, devlet içinde devlet...''
NOT: Sosyal demokratlar bu ''devlet içinde devlet''in neresindeler?
Yazı Halkevleri 2011Takviminden alınmıştır.

1 yorum:

  1. “Faşist” general Faik Türün’e, millet vekilliği, Adalet Partisi’nden önce ERBAKAN teklif etmiştir. Prof. Mümtaz Soysal ise ‘CHP'nin en doğal iktidar ortağı MSP'dir’ buyurmuştur [bkz: (--1--) Ahmet Kahraman, «Cephe'nin paşaları» (tek sütun üzerine) başlıklı Başkentten İzlenimler köşe yazısı, Yeni Ortam gzt., Sahibi Kemal Bisalman, Genel Yönetmen İlhan Turalı, Yazıişleri Müdürü Eren Güvener, Yıl 3 Sayı 1010, 30 Haziran 1975 Pazartesi, Dizgi - Baskı Ortam Matbaacılık, Ankara Baskısı Halkçı Matbaası İşletmesi, s.8 ve (--2--) «Prof. Soysal: ‘CHP'nin en doğal iktidar ortağı MSP'dir’» (tek sütun üzerine) başlıklı haberi, Yeni Ortam gzt., Sahibi Kemal Bisalman, Haberlerden Sorumlu Müdür Yavuz Kösemen, Yıl 2 Sayı 396, 16 Ekim 1973 Salı, Dizgi - Baskı Ortam Matbaacılık, Ankara Baskısı Halkçı Matbaası İşletmesi, s.1].

    YanıtlaSil