Elektrik dağıtımı özelleşti; acısını halk çekecek...

Türkiye'nin en büyük elektrik dağıtım bölgesi Boğaziçi Elektrik'in özelleştirme ihalesinde devler yarıştı. Açık artırmada hiçbir firma teklif vermeyince ihaleyi İş-Kaya-MMEKA 2.99 milyar dolarlık teklifiyle kazandı. Gediz Elektrik Dağıtım'ın özelleştirilmesi ihalesini Boğaziçi Elektrik'i de alan İş-Kaya-MMEKA kazandı. Grubun teklifi 1 milyar 920 milyon dolar oldu. Kazancı-Karamehmet ortaklığının iki ihaledeki toplam teklifi 5 milyar doları buldu. Uzmanlar uyarıyor: Bu rakamların acısını abone çekecek
 Türkiye'nin en büyük elektrik dağıtım bölgesi olan Boğaziçi Elektrik Dağıtım'ın özelleştirmesi yapıldı. 10 grubun teklif verdiği ihalede elemesiz turda en yüksek teklif 1.01 milyar dolar oldu; elemeli turlara geçildi. 1. elemeli turda tutar 2 milyar 90 milyon dolara çıktı ve KCETAS-Ayen OGG elendi.
İkinci elemeli turda teklif 2 milyar 405 milyon dolara çıktı ve Enerjisa ihale dışı kaldı. Üçüncü elemeli turda tekli 2 milyar 725 milyon dolara ulaştı, Limak İnşaat elendi. İhalede dördüncü elemeli turda tutar 2 milyar 895 milyon dolara çıktı ve IC İçtaş İnşaat elendi. İhalede son elemeli turda Kolin İnşaat elendi. Kalan beş firmayla açık artırma 2 milyar 980 milyon dolardan başladı.

AÇIK ARTIRMA 5 DAKİKA SÜRDÜ
Açık artırma saat 11.10'da başladı ve sırasıyla Park Elektrik, Cengiz Elektrik, Eti Gümüş A.Ş.&Söğütsen Seramik Sanayi İnşaat Madencilik İthalat İhracat A.Ş. Ortak Girişim Grubu çekildi. Aksa Elektrik mola aldı. Moladan sonra Aksa Elektrik ihaleden çekildi. İş-Kaya-MMEKA teklifi 2 milyar 990 milyon dolara çıkardı ve ihaleyi kazandı. Tek tur gerçekleşen açık artırma süreci saat 11.15'te tamamlandı.
İş-Kaya MMEKA Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kazancı ihale sonrası yaptığı açıklamada, "Ortağımız Mehmet Emin Karamehmet'le ihaleyi almak istiyorduk. İhale bedelini peşin de taksitle de ödeyebiliriz" dedi.

3.8 MİLYON ABONE
Türkiye'nin büyük dağıtım bölgesi olan Boğaziçi Elektrik, İstanbul Avrupa Yakası'nı kapsıyor. Yüzde 14'lük paya sahip bölgede abone sayısı 3.8 milyon. Kayıp-kaçak oranı ise yüzde 9.7 düzeyinde.

İZMİR'DE DE AYNI SENARYO
Elektrikte özelleştirmeler Gediz Elektrik Dağıtım'la devam etti. Boğaziçi Elektrik ihalesini 3 milyar dolarlık rekor teklifle kazanan İş-Kaya-MMEKA (Mehmet Kazancı-Mehmet Emin Karamehmet ortaklığı) Gediz ihalesini de yaklaşık 2 milyar dolarla kazandı. 10 firmanın teklif verdiği ihalede elemesiz turda en yüksek teklif 710 milyon dolar oldu. 1. elemeli turda teklif tutarı 1 milyar 475 milyon dolara çıktı ve KCETAŞ-AYEN-REL-PETCO Ortak Girişim Grubu elendi. İkinci elemeli turda en yüksek teklif 1 milyar 675 milyon dolara ulaştı, Park Holding A.Ş. ihale dışı kaldı. Üçüncü elemeli turda teklif 1 milyar 777 milyon dolara çıktı, IC İçtaş İnşaat Sanayi ve Ticaret A.Ş. elendi. Dördüncü elemeli turda teklif 1 milyar 835 milyon dolar oldu, Limak İnşaat elendi. Elemeli son turda Kolin İnşaat elendi ve 1 milyar 900 milyon dolardan açık artırmaya geçildi. Açık artırma aralığı 5 milyon dolar olarak belirlendi. Açık artırmada Eti Gümüş 1.905 milyar dolar teklif edince Aksa Elektrik ve Cengiz Elektrik çekildi. İş-Kaya-MMEKA teklifi 1.910 milyar dolara çıkarınca Enerjisa çekilme kararı aldı. Eti Gümüş teklifi 1.915 milyar dolara çıkardı ve İş-Kaya-MMEKA 1.920 milyar dolar teklif etti. Bunun üzerine Eti Gümüş mola aldı ve çekildi. Böylece Boğaziçi Elektrik ihalesini alan grup Gediz Elektrik ihalesini de kazanmış oldu.

2.5 SAATTE 5 MİLYAR DOLAR
Sabahki ihalenin 1.5 saat, Gediz ihalesinin de yaklaşık 1 saat sürdüğü göz önüne alındığında grup toplam 2.5 saatte 5 milyar dolarlık teklifte bulunmuş oldu.

ELEKTRİĞİN YÜZDE 10'UNU TÜKETİYOR
İzmir ve Manisa illerini kapsayan Gediz ElektriK'in, 2.3 milyon abonesi bulunuyor. Bölgedeki kayıp kaçak oranı yüzde 6.3 düzeyinde. Bölge Türkiye'nin elektrik tüketiminin yüzde 10'unu oluşturuyor.

KAZANCI: ZORLANDIK AMA MEMNUNUZ
MMEKA Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kazancı CNBC-e'ye yaptığı açıklamada, "Önceki ihalelerde daha farklı firmalar katılıyordu. Bayağı zorlandık ama memnunuz. Bizim bugün aldığımız iki ihaleyle 31.5-32 milyar kilowattlık bir güce sahip olduk. Ben bu ihalenin tüketici fiyatlarına olumsuz yansıyacağına inanmıyorum. Rekabet ortalama fiyatları aşağıya düşürdü. Ödemenin peşin mi, taksitli mi olacağına ortaklarla konuşup karar vereceğiz" dedi.

'ACISINI ABONE ÇEKECEK'
İhaleyi değerlendiren ODTÜ Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Osman Sevaloğlu şunarı söyledi: "Bu rakam tehlikeli bir rakam. Kamu biraz daha fazla kazansın diye firmalar akıl ve mantık dışı rakamlara gidiyorlar. Böyle bir ihale olmaz. Elektriğin bedeli 16.62 sent/kws çıkıyor. Bugüne kadar çıkanların hiçbiri bu düzeyde değil. Bu ihaleyi alan firmanın kendisini, devleti, aboneyi zorlaması lazım. Bu paranın geri dönmesi çok zor, bunun acısını abone çekecek."

EPDK eski Başkanı Yusuf Günay da değerlendirmesinde, "Elektrikte bir fiyat baskısı oluşacağı doğrudur. Ülke ithalata bağımlı bir piyasa yapısı içerisinde. İhaledeki rakam fiyatta baskı oluşturacaktır" diye konuştu. (Ntvmsnbc)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder