CHP, HES'i seviyor...

      Kılıçdaroğlu Doğu Karadeniz gezisinde HES'yleri es geçerken, CHP eski Genel Başkanı Antalya Milletvekili Deniz Baykal, hidroelektrik santrallere (HES) karşı mücadele verenleri açıktan eleştirdi: “Şimdi öyle bir noktaya geliyoruz ki, HES Türkiye'ye kurulmuş bir tuzak olarak görülüyor. Arkadaşlar HES enerji üretir...”
Anayasa referandumu kampanyasını seçim kampanyasına çeviren CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Doğu Karadeniz turunda çaydan fındığa her konuya değinerek 'siz yeter ki referandumda hayır deyin, gerisini biz hallederiz' dedi. Ama nedense sıra bir türlü HES'lere gelmedi.
Rize ve Artvin'de HES'lere karşı kitleselleşen ve yer yer kazanımlar elde eden harekete rağmen, CHP Genel Başkanının konuyla ilgili bir sey söylemediğine dikkat çeken çevreciler ve yaşam savunucuları bunu şöyle yorumladı: 'Durum çok açık. Olası CHP iktidarı HES sorununu hiçbir şekilde çözmeyecek, mücadele devam edecek...'



BAYKAL: 'HES DÜŞMANLIĞINA KAPTIRMAYIN KENDİNİZİ...   
     CHP eski Genel Başkanı Antalya Milletvekili Deniz Baykal ise Antalya İl Genel Meclisi ziyaretinde bu konuya değinerek, hidroelektrik santrallerini (HES) düşman gibi görerek, “Aman ha bu ülkeyi tahrip ediyor” gibi bir anlayış içine girmenin doğru olmadığını söyledi. Baykal, “Şimdi öyle bir noktaya geliyoruz ki, HES Türkiye'ye kurulmuş bir tuzak olarak görülüyor. Arkadaşlar HES enerji üretir” dedi.
     DHA'dan Emre Baylan'ın haberine göre, HES konusunun Türkiye'de çok konuşulur hale geldiğini hatırlatan Baykal, “HES enerji üretir. Enerjiyi HES sudan üretiyor. Sudan üretilmiş her enerji bizim doğalgazdan, petrolden kurtulmamız anlamına geliyor. Bunun bir yararı olduğunu unutmayalım” dedi.
    Sürdürülebilir enerji kaynakları olarak güneş ve rüzgarın ne kadar kullanılırsa kullanılsın tüm ihtiyacı karşılamayacağını kaydeden Deniz Baykal, şöyle devam etti:
   “İster istemez başka enerji türüne ihtiyaç olacak. Nükleere kadar giden bir zincir var. Şimdi HES'i nasıl yok sayarım? Onu düşman gibi algıladığın zaman ya nükleere düşeceksin ya da petrole. Birinin tuzağına düşeceksin. HES'ler suyun kullanma şeklini değiştirdiği için köylünün isyanda olması anlaşılabilir. HES suyu tüketmiyor. Suyu tüketen aslında tarım. HES suyu bir yerde topluyor, ondan sonra başka yerde bırakıyor ve bıraktığı yerde başka bir kullanım alanı çıkıyor.”
     Baykal, “Esas sıkıntı mikro HES'lerde yaşanıyor” diyerek araya giren meclis üyesine, “Mikro da olsa enerji çıkıyor canım. Türkiye bir an önce dönebildiği kadar hidroliğe dönmelidir” karşılığını verdi.

CHP'NİN PROGRAMINDA VAR... 
    Baykal'ın sözleri ve Kılıçdaroğlu'nun söyleyemedikleri boşuna değil. Çünkü CHP, su kaynaklarının ve yaşam alanlarının korunmasından yana bir tutum içinde değil. Çünkü CHP'nin programında aynen şöyle bir cümle var:
"DSİ’nin yatırım yapmasının önündeki engeller kaldırılacak rezerv barajların oluşturulması için yeni bir strateji belirlenecektir. Hidrolik kaynak yatırımlarını hızlandırmak için, “su kullanım hakkı” anlaşmalarının yapılmasını hızlandıracak önlemler alınacaktır. Su kullanım anlaşmalarından elde edilen gelirler enerji, sulama ve içmesuyu yatırımlarında kullanılacaktır."

                                                                                                                 turnusal.biz adresinden alınmıştır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder