Kaplan: AKP kendi inancına göre ideolojik zam uyguluyor


      BDP Grup Başkanvekili Hasip Kaplan, AKP Hükümeti'nin zam-vergi politikasını eleştirerek, "AKP, ideolojik zamlara ağırlık verdi. Kendilerince zararlı buldukları her şeyin fiyatlarını artırmaya başladılar" dedi. Kaplan, alkol ve tütüne uygulanan zamların 'ideolojik' olduğuna dikkat çekerek, üretici ve tüketicinin hükümet tarafından mağdur edildiğini, yabancı şirketlerin yararlanacağı politikaların geliştirildiğini kaydetti.

TBMM Plan Bütçe Komisyonunda gündeme gelen yasa tasarısı ile birlikte sigara ve alkol fiyatlarına yeni zamlar uygulanacak. Zammın yüzde 15 civarında yansıyacağı öğrenildi. AKP Hükümeti, mart ayında akaryakıta yüzde 7, doğalgaza yüzde 8, elektriğe ise yüzde 19 oranında zam uygulamıştı. Mart ayındaki bu zamlardan sonra, şimdi de alkol ve sigaraya yönelik uygulanmaya hazırlanılan fiyat artışları, yeni bir enflasyon dalgasına sebep olma riski taşıyor.

BDP Grup Başkanvekili Hasip Kaplan, hükümetin zam uygulamalarını "ideolojik" buluyor. ANF'ye konuşan Kaplan, "AKP küresel krizin yükünü tüketiciye, emekçi halka çıkarmanın en basit yolu olarak dolaylı vergileri görüyor" diyerek, zamların 'haklı bir gerekçesi olmadığına' dikkat çekti.

'ÜRETİCİ VE TÜKETİCİ DEĞİL; MORİS GİBİ YABANCI ŞİRKETLER DÜŞÜNÜLÜYOR'

Dolaylı vergilerin en çok yayıldığı ve getirisi olan yerin tütün ve alkol mamulleri olduğunu söyleyen Kaplan, devamında ise enerji, elektrik, doğalgaz ve akaryakıtın geldiğini belirtti. "Hükümet enerji alanını, benzini, mazotu zaten otomatik zamma bağlamış durumda. Hem de durmadan, ayarlama adı altında normal otomatik zam sürüyor" diyerek, zamların dönemsel uygulanmadığına, sürekli gündemde olduğuna dikkat çeken BDP'li Hasip Kaplan, ekledi: "Tekel ve alkol ürünlerinde ise onların ham maddesi olan tütünlerin üreticilerini sokağa atıyor; özelleştiriyor, kota koyuyor ve üreticiyi eziyor. Ama üreticiyi ezerken, Moris gibi yabancı tütün şirketlerine peşkeş çekiyor. Peşkeş çektiği bu alanda da son yıllarca çok yüksek zamlar uygulamaya konuldu. Bu, yüzde 300'e çıkmıştı. Bu haftaki zamla da, otomatik zamla yüzde 15 civarında arttı." Başbakan Erdoğan'ın tüketiciyi düşünmediğine vurgu yapan Kaplan, "Erdoğan milyonlarca tüketicinin cebine elini atıyor" dedi.

NEDEN İDEOLOJİK?

AKP Hükümeti'nin yüzde 15'lik zammını,"Sigarada, alkolde vb. başlıklarda hem dolaylı vergi yükü tüketiciye yüklenmek isteniyor, hem de üretici ezilmek, yabancı şirketlere kar sağlamak ve aynı zamanda ideolojik nedenler hedefleniyor" şeklinde özetleyen BDP Grup Başkanvekili Hasip Kaplan, "AKP, kendi dünya görüşüne uygun olmayan ne varsa, onlara zam uygularken ideolojik davranıyor. Kendi inançları doğrultusunda, kendilerince zararlı buldukları şeyin fiyatını artırarak politikalarını uygulamaya başladılar" yorumunda bulundu ve ekledi: "Alkol tüketimi ve sigarayı da farklı değerlendirmek gerekiyor. Sigara içenlerin birçoğu alkol tüketmiyor. Tütün mamullerini kullananların çoğu dindardır ve alkol tüketmiyorlar. Bu nedenle ideolojik görülmeli."
anf alıntısıdır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder