Türkiye'nin Suriye'deki Rolü, ABD Çıkarlarına Uygun


Suriyeli stratejisyen Havaş Şahin, Türkiye'nin Suriye'deki rolünün ABD çıkarlarına hizmet ettiğini ileri sürdü.

TürkiyeEhlibeyt Haber Ajansı ABNA- Suriye stratejileri konusundaki bir uzman, Beşşar Esed’in öncülüğünde gerçekleştirilmiş olan tutuklu affı girişiminin, reform çabalarının bir parçası olduğunu beyan etti. Ayrıca, Türkiye’nin Suriye’de oynadığı rolü eleştirerek, “Suriye’deki muhaliflere silah ve fon sağlanmasının arkasında olan Amerika da ülkedeki krizi körüklemektedir” dedi.
Şam Üniversitesi Uluslar Arası Hukuk Profesörü Havaş Şahin, El-Âlem Televizyonu’na vermiş olduğu özel demeçte önemli hususlara değindi:
“Tutukluların arasında da hukuk ihlalleri yaparak gösterilere katılan ve şiddet eylemlerinin bizzat içerisinde olan şahıslar mevcuttu. Bu bağlamda bakıldığında tutukluların serbest bırakılması, tamamen Beşşar Esad’ın inisiyatifiyle gerçekleştirilmiş bir uygulamadır. Ayrıca bu uygulama, Arap Birliği Bakanlar Komitesi’nin Suriye’deki krizi çözüme kavuşturma yolunda sunmuş olduğu taleplere bir cevap niteliğindedir.”
Aslında bu anlaşma, Suriye’nin iç işlerine ve özgürlüğüne müdahalesinin bir göstergesidir. Fakat ülkemizin bu kararları kabul etmesinde yatan temel mantık, barış için yardımlaşmanın kabul edilmesinden başka bir şey değildir.”



Şahin, yapmış olduğu açıklamada “Suriye yönetiminin iç işlerine yapılmış bu müdahaleyi sadece krizi çözüme kavuşturmak adına yaptıklarını; ancak Katar’ın öncülüğünde kurulan bu komitenin aynı anda muhaliflere de destek sağladığını” belirtti.
Uluslar Arası Hukuk Profesörü Şahin, Amerika’nın muhaliflere para, silah, teçhizat, lojistik, iletişim ve finansman desteği sağlamasının, Suriye halkına karşı işlenmiş büyük bir suç olduğuna dikkat çekti.
Şahin; “Türkiye ve Katar öncülüğünde gerçekleştirilmeye çalışan bu girişim ve müdahalelerin Amerika Birleşik Devletleri adına yapılmış olduğu oldukça net bir tablodur. Bu çaba, uzun zamandan beri Amerika tarafından direnişe vurulmak istenen darbenin başlangıç noktasıdır” açıklamalarında bulundu.
Öte yandan, Prof. Şahin, “İran’ın nükleer programının tam da bu günlerde gündeme getirilmesinin, bölgedeki direniş güçlerini zayıflatmak için başka bir koldan yapılan saldırı olduğu” vurgusuyla sözlerine son verdi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder