SINIF UZLAŞISI OLARAK BEDELLİ - Tuncay ARAR

Paran kadar vatandaş, paran kadar öğrenci, paran kadar hasta ve paran kadar asker ol, savaş ve öl!

 Bedelli askerlik şu günlerde ilgili ilgisiz herkesin ağzında. Olması da kaçılmaz gibi. Devletin psikolojik askeri siyasal baskı ile Kürt halkını sisteme yeniden ekleme, ülkede neoliberal yeni sömürge düzenin kurulmasında etkilerinin daha yakıcı hissedilmesi ve özellikle Ortadoğu’da Amerikan jandarmalığının savaşı içinde olduğu bir süreçte insan hayatının pazarlık söz konusu bile olmadığı çok açık. Sorun şu; bu savaşlarda insanlar zarar görecektir, ölecektir ama hangileri?
Neoliberal dönüşümün getirdiği yıkımlar senenin başında kriz kapıda yok teğet geçti safsatası ile geçerken işsizliğe muhteşem bir formül bulunmuştu. Hiçbir Mehmet açlıktan ölmeyecekti kredi kartı borcundan kendini asmayacak cinnet geçirmeyecekti. İşte bir savaş cephesinde bulunan çözüm tüm mevzilere sirayet ediyor, genişliyordu. Artık açsan yoksulsan askere gideceksin para kazanacaksın jandarma olup Suriye'de komando olup dağlarda olacaksın. Ölmemek için öldüreceksin çözümü oluşturuldu ve bu formülün adı ‘’PARALI ASKERLİK’’ oldu.
Paralı askerler en az 3 yıl sözleşmeli olarak görev yapacak ve 1500 TL aylık maaş alacaklar. 3 senede ellerine geçen toplam para 54 Bin TL civarında olacak. Gül gibi yaşayıp gidecekler. Tabii ölünce şehit mertebesine ulaşacaklar. Daha ne istenebilir ki.
Tabii bu kadar savaş içimizde, kapımızda iken kimi ‘’isteyen’’ Mehmetlerin de ölmemesi gerekiyordu o da diğer Mehmet içindi ve  formülün adı ‘’BEDELLİ’’ oldu. Diğer Mehmet olabilmek birinci öncelik memleketini çok sevmen lazım ve daha tali öncelikler olan 30 yaşına gelmiş olman, nakit 30 Bin TL veya bankalarda kredi borcu olmayıp kredi alabilen bir erkek evladı olman lazım diye belirlediler.
Tüm bu özellikleri taşıyorsan ‘’uzlaşmaz sınıf çelişkilerini uzlaştıran sınıflar üstü bir yapı olan’’ devlet senin için senin yerine savaşacak senin yerine ölecek bir Mehmet buluyor ve senden aldığı 30 Bin Türk Lirası parayı (3 yıllık kredi faizi ile hesaplandığında denkleşiyor) Mehmete veriyor.  Paralı Mehmeti bedelli,  parasız Mehmeti paralı yapıyor ve uzlaşmaz bir çelişkiyi de tatlıya bağlıyor. Savaşa çözüm bulunuyor fakat ölüme çare bulunmasını daha bekleyeceğiz gibi. Yine de bu kadarı için bile ''Devletimiz sağolsun varolsun''…

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder