Mor Karbasi - DİNLE



Ladino müziğinin son dönemde dünya çapında tanınan isimlerinden biri olan Mor Karbasi, 23 Nisan 1986’da Kudüs’te doğdu. Babası İran, Annesi Fas göçmeni Yahudilerden olan Karbasi’nin müzikle tanışması da küçük yaşlarda oldu. İran, Fas ve Yahudi kültürlerini taşıyan bir anne babanın çocuğu olarak zengin bir kültürün etkisi ile büyüyen Karbasi aynı zamanda müzisyen bir ailenin çocuğu. Özellikle anne tarafından müzisyen bir aileye sahip olan Karbasi, daha çocukluk yıllarında, Yahudi ninnilerini öğrendi ve söylemeye başladı. Sefarad ve Ladino müziğine ilgi duymaya başlayan Karbasi, artık ölü bir dil olan ancak kültürel bir zenginlik olarak, müzikle varlığını sürdüren bu dilde şarkılar söylüyor. 
 Ümmü Gülsüm, Amalia Rodrigues, Madre Deus ve Mercedes Sosa gibi sanatçılardan etkilenen Karbasi’nin hayatındaki en önemli dönüm noktalarından birisi ise gitarist Joe Taylor ile tanışması oldu. İkili çok sayıda, ortak çalışmaya imza attı. Uzun süre Kudüs’te yaşadıktan sonra Taylor ile tanışan Karbasi, birkaç yıl önce Londra’ya taşındı ve Taylor’la birlikte çalışmalarına bu ülkede devam ediyor.
Mor Karbasi, Taylor ile birlikte 25 Nisan 2011’de La Hija de la Primavera (Daughter of the Spring) isimli ikinci albümünü çıkardı.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder