Yeraltı - Underground ( 1995 ) - İZLE

Tür: Dram, Nostalji, Romantik, Savaş
Yapım:
1995 Almanya
Yönetmen:
Emir Kusturica
Oyuncular:
Davor Dujmovic, Srdjan Todorovic, Slavko Stimac, Miki Manojlovic, Erol Kadic
IMDB Puanı:
8.1/10
Emir Kusturica’nın ülkesindeki olayları resmettiği ünlü filmi “Yeraltı”, Nazi saldırısından sonra Tito’nun yönetimine geçen ve sonunda parçalanma noktası gelen Yugoslavya’nın 20.yüzyıldaki seyrini anlatıyor. 1941 yılında Belgrad’a atılan bir bombayla başlayan film, Kusturica’nın tüm maharetlerini sergilediği bu sekansta acı içinde kıvranan hayvanları Fellini-vari bir üslupla görselleştiriyor. Nazi belasından kurtulan Yugoslavlar, yer altında saklanıyorlar ve geçen yılların ardından yer üstüne çıktıklarında savaşın başka bir boyutta, aynı zalimlikle devam ettiğini görüyorlar. Bu arada Kusturica kamerasını bir avuç insanın üzerinde gezdirerek filmini yan öykülerle de besliyor.
1995 yılında Cannes’da, aynı yıl gösterilen “Ulis’in Bakışını” geride bırakarak Altın Palmiye kazanan “Yeraltı”, amatör oyuncularla çekilmiş ve özellikle son yarım saatiyle belleklerde yer edinen bir yapım. Filmin Goran Bregovic imzalı müzikleri ise Türkiye’de filmin kendisinden daha çok ün yaptı. 
Filmin Konusu: Yıl 1941 Belgrad. Almanların başlattığı bombardıman komünist Marko’nun önlenemez yükselişi için gereken kaos ortamını yaratır. Marko, arkadaşı Blacky’i ve yoldaşlarını silah üretmeleri için yeraltındaki bir mahzene yerleştirir.Savaş bitince herkesin dısarıya çıkabileceğini garantilemekten de geri kalmaz. Günler geçer, ülkede barış tekrar sağlanır fakat mahzendeki yaşam olduğu gibi devam eder. Marko, yeraltındakileri faşist yönetimin iktidarda olduğuna ve savaşın devam ettiğine inandırmıstır. İyi seyirler dileriz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder