Ağlayan Çayır

The Weeping Meadow 2004 Fransa,İtalya,Yunanistan / Türkçe DUBLAJ-
Tür:Dram, Psikolojik, Romantik, Tarih
Yönetmen:Theodoros Angelopoulos
Müzik:Eleni Karaindrou
Süre:2 saat 50 dk
Konu: Theodoros Angelopoulos ismini duymak bile bu filmin sanatsal ve entelektüel bir yapısının olduğuna ipucu demek oluyor.. Yunan yönetmen Angelopoulos’un daha sonra ‘Üçüncü Kanat’ ve ‘Dönüş’ ismiyle çekeceği üçlemesinin ilk filmi olan Ağlayan Çayır; tarih, dram, savaş trajedisi, toplumsal dönüşümler, devrimler gibi dünyayı yerinden oynatan konuları aynı süzgeçten geçiriyor .. Ve bunu yaparken de iki insanın imkansız aşk öyküsünü temel alıyor.
Rus Bolşevik devriminden sonra, devrimci güçlerin Odesa’ya girmesiyle burada yaşayan aileler Yunanistan’ın göçmenler şehri olan Selanik’e göç etmek zorunda kalırlar. Bunlardan biri olan Spiro ailesi, göç yolunda annesinin ölüsü başında ağlayan bir kız çocuğu (Eleni) görürler ve onu da yanlarına alıp yollarına devam ederler. Zaman içinde Spiro bu kızla da evlenir ve Eleni ikiz çocuklar dünyaya getirir. Yıllar geçtikten sonra Spiro’nun büyük oğlu ile Eleni arasında bir aşk doğar ve çareyi birlikte kaçmakta bulurlar. Bu durumu hazmedemeyen Spiro ise peşlerine düşer.
Eleni’nin yeni eşi savaşa Amerika’ya gönderilir, ikizleriyle yalnız kalan Eleni de bolşeviklere yardım ettiği iddiasıyla hapse girer. Yalnız kalan ikiz çocuklardan birisi devrim ordusuna , diğeri faşist orduya hizmet etmeye başlar. Eleni bir süre sonra hapisten çıktığında, hayatındaki onca acıya göğüs germesine rağmen, öldürücü son haberi alacaktır: Çocukları iç savaşta birbirlerini vurmuştur..
Dram ve trajedinin en ağır biçimiyle işlendiği, tamamen sanatsal değere sahip bir baş yapıt filmidir Ağlayan Çayır..




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder