Brezilya’da santrale karşı yerliler: “3bin kişiyle silahlanmaya ve savaşa hazırız”

Brezilya’da Amazonların bir bölgesinde kurulmasına dönük resmi izin çıkan ve Xingu Nehri üzerinde inşa edilmesi planlanan hidroelektrik santraline karşı bu hafta kendilerine uluslar arası destek bulmak üzere Avrupa’ya giden Kayapó yerli topluluğu şefi Raoni Metuktire, hidroelektrik santralinin yapımının engellenmesi için gereken bütün yolları kullanacaklarını açıkladı.
“Halkımı daima kavgadan, şiddetten uzak tutmaya çalıştım ama şu an oldukça endişeliyim. Artık bize ait olanı geri alma vakti geldi” diyen Metuktire “3bin savaşçımız silahlanmaya ve savaşa hazır” sözlerini sarf etti.
Brezilya hükümeti, Nisan ayının ikinci haftası dokuz şirketten oluşan Norte Energia adlı bir konsorsiyuma Amazonlarda hidroelektrik santrali kurma izni vermişti. Xingu Nehri üzerinde inşa edilmesi planlanan santralin, binlerce yerliyi topraklarından etmesi muhtemel. Projenin düzenlemesi, Brezilya devletine ait Companhia Hidro Eletrica do Sao Francisco şirketi tarafından yapılacak.
Kararın alındığı gün başkent Brasilia’da bulunan Brezilya Elektrik Düzenleme Ajansı önünde 500 kişinin katıldığı bir protesto gösterisi düzenlenmişti. Bir basın açıklaması gerçekleştiren Brezilya Greenpeace ise “Lula hükümeti, bu projede ısrar ederek kendi mirasını yiyor” açıklamasında bulunmuştu.
Çevreci gruplar, inşa edilecek olan HES’in bölgede yaşayan yerli topluluklarının hayatlarını sürdürebilmeleri açısından büyük sıkıntı yaratacağını ve projenin gerçekleştirileceği 500 km2’lik alan dahilinde 40bin kişinin bu projenin olumsuz etkilerine maruz kalacağını belirtiyorlar.
Bölgedeki yerli topluluklarının şeflerinden Luis Xipaya, 150 Xikrin Kayapo kızılderilisinin şimdiden yaşam alanlarını değiştirmek zorunda kaldığını belirterek, “burada kan dökülecek ve bundan sadece hükümet sorumlu olacak” sözlerini sarf etmişti.
[Amazon Watch / UpsdieDown World / Latinbilgi – S.T

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder